Afbeelding
Sliedrecht Groen
Sliedrecht Groen

Bomen over bomen

Column

Bomen zijn vaak opvallende, duurzame elementen in het landschap. Bepalen het straatbeeld of zijn er om bekend dat ze sinds mensenheugenis op een bepaalde plaats aanwezig zijn

Dat is niet voor niets.Veel bomen zijn door ons met opzet geplant. Bijvoorbeeld om aan hout voor allerlei doeleinden te komen, oogsten van vruchten, bieden van schaduw en koelte, sierwaarde en ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen.

Het leveren van hout is natuurlijk het bekendste doel. Tot halverwege vorige eeuw was de omgeving van de Biesbosch het centrum van een uitgebreide griendcultuur. In de grienden waren talloze wilgensoorten en kweekvormen (Salix sp.) die voor evenveel doeleinden werden gebruikt. Het leveren van brandhout, vlechtmateriaal voor zinkstukken, manden, klompen en gereedschapsstelen waren enkele toepassingen. 

Veel oud-Sliedrechters waren voor hun inkomen direct of indirect afhankelijk van deze bomen. Vele hectaren wilgenhout-productiebos hebben vanwege alternatieve materialen een ander doel gekregen.
Onze vrije tijd brengen we graag door in het bos en in de buurt van het water. Om deze prettige eigenschappen dichter bij huis te brengen werden vaak lindes en populieren aangeplant.
Veel bomen produceren eetbare vruchten. Appels, peren, kersen en walnoten zijn geschikt om in de buurt van een huis of boerderij aan te planten. Hoogstamboomgaarden worden steeds zeldzamer. Op Baanhoek, Molendijk en Rivierdijk en andere plaatsen in Sliedrecht zijn nog sporen te zien van boomgaarden. Door achterstallig onderhoud of ander bestemmingsplan zullen deze kleine boomgaarden het waarschijnlijk niet lang volhouden. De aanplant is niet zozeer voor de vruchten maar de sierwaarde is belangrijker geworden. Denk eens aan de rode Beuken (Fagus sylvatica ‘Purpurea’) op de Kerkbuurt in de tuin van het huis naast de grote kerk. Een prachtig monument. Ruim honderd jaar geleden besloot men om deze boom aan te planten. Misschien wel met een speciale bedoeling, een Boomfeestdag of ter ere van een geboorte of huwelijk? Vast staat dat het een prachtige enorme grote beuk is geworden. Voor bomen speelt de factor tijd geen enkele rol.
Honderdjarige beuken zijn zeker geen zeldzaamheid. Opmerkelijk is dat namen van bomen op plaatsen verschijnen waar je ze niet verwacht. Nu eens geen schilder, staatslid, vorstenhuis dat vernoemd worden. Nee, denk dan aan Populierenhof, Elzenhof, Wilgenhof, Boslaan. Als dank voor hun nut.

L.J. Nederlof, Stichting Sliedrecht Groen

advertentie