Kelly Petrie
Kelly Petrie Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Dag der Verantwoording

Column

Het allerleukste van een column hebben, vind ik, is dat je lezers indirect aan kan sturen tot actie. De reacties op mijn vier wekelijkse ‘stukje’ maakt namelijk soms meer los dan ik had kunnen voorzien.

Daardoor weet ik ook inmiddels, dat bij mijn generatie, de dertigers, nu ze weten dat ik er met enige regelmaat in ‘verschijn’ het Kompas net iets minder snel op de stapel van het oud papier beland. Als ze het afval al scheiden. 

Het klinkt denigrerend, maar het besef dat bij hen de meeste winst zit, is ver te zoeken. Vooral als het de verkiezingen betreft. Verkiezingspraat, ik hoor je denken. De meesten voelen zich verdrinken in een brij van grote nietszeggende woorden. Termen als participatiemaatschappij, coalitie en fractie. Je haalt je schouders op en gaat verder met je boodschappenlijstje of het inschrijfformulier voor de voetbal waar de jongste al maanden om zeurt. Am I right? 

Maar besef je wel, dat zo’n voetbalvereniging niet eens kan blijven bestaan omdat jij te laks, lui of oké, te druk was om te gaan stemmen. Hierbij vraag ik jou, mijn generatie, even 5 minuten van je tijd en beslis dan zelf. Van alle politici staan gemeenteraadsleden het dichtst bij het volk. Ze maken zich hard voor jouw toekomst. En misschien nog wel veel belangrijker, die van je kinderen. Het is veel. Dat weet ik. In alle slogans stikt het van het woordje ‘samen’. Zoek de verschillen, ik heb het altijd al een moeilijk spelletje gevonden. Maar wat het een stuk toegankelijker maakt is dat de meeste partijen ook meegaan met de tijd. Standpunten verwerken in podcasts en op google is er een overheid begrippenlijst. 

Ja het kost misschien wel meer dan 5 minuten. Maar je maakt tijd voor wat je belangrijk vind. Als we dan toch in de slogan modus zitten, hier de mijne: ‘Stemmen doe je niet ineens, maar elke dag een beetje.’ De keuzes die jij nu maakt, hoe onbenullig en klein het ook mag lijken kunnen groots uitpakken in de nabije toekomst. Nog steeds niet overtuigd? Dan ook niet klagen, als je abrupt wordt onderbroken in dat uur gedachteloos door Instagram scrollen omdat de oudste moord en brand schreeuwt dat hij zich buiten in Sliedrecht verveelt. Daar kun jij vanavond tot 21.00 uur wat aan doen!

Kelly Petrie

advertentie
advertentie