Kelly Petrie
Kelly Petrie Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Vrijheid

Column

Bevrijdingsdag is de Nederlandse nationale feestdag op 5 mei waarop jaarlijks de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 wordt gevierd. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de grote waarde van vrijheid

Het woord ‘vrijheid’ is zo alomvattend en machtig dat het me stevig in haar greep houdt. Als ik eraan denk, verlamt het me en laat het me niet los. Hoe ironisch is dat? Dat je gevangen wordt gehouden door het ideaal vrijheid!

Het gevoel van vrijheid ervaren zit veel dieper dan ik lang heb gedacht. Het zijn vreemde tijden en doordat ik de afgelopen maanden vooral ontzettend veel getobd en gewerkt heb, heb ik mezelf wellicht ook de vrijheid ontnomen. Nu eindelijk beland in een periode van iets meer rust en reflectie, manifesteert het gevoel van vrijheid willen ervaren zich weer.

Bevrijdingsdag is een feestdag. Maar wat vier ik?

Naarmate de jaren verstrijken vraag ik me dit steeds meer af. Gelukkig heb ik zelf nooit een oorlog meegemaakt. Je volgt het op het nieuws. Bij andere mensen in andere landen. En ook al is de oorlog in Oekraïne ineens erg dichtbij en ronduit verschrikkelijk is mijn koelkast gevuld, mijn bed zacht en warm en kan ik klagen dat ik slecht geslapen heb van de fluit, knor en piepgeluiden van de bronstige eenden in de sloot.

Doordat de coronamaatregelen steeds verder versoepelen ervaar ik zelf een groot gevoel van vrijheid. Familie en vrienden zijn weer geknuffeld en terwijl jullie deze column lezen zit ik aan de Adriatische kust met mijn gezin van de zon te genieten.

Naar mijn mening hoef je niet per se een oorlog gevuld met een gewapende strijd, bombardementen en een hele hoop slachtoffers mee te maken om te voelen wat een leven zonder vrijheid is. Door ziekte en ongemakken, regeringen die ons beperken, of gewoon je eigen gedachtespinsels kunnen je al een gevoel van vrijheid doen verliezen.

Vrijheid is een breed begrip. We zien het. We voelen het. Het ontroert ons. En het is dan ook terecht dat we daarvoor blijven strijden, herdenken en waarderen. Iedere dag weer.

Kelly Petrie

advertentie