Afbeelding
Sliedrechts Dialect
Sliedrechts Dialect

Struikrôôvers of van Aodel ?

Column

SLIEDRECHT Geneaologie is aailijk een duur woord voor stamboekonderzoek en mè de komst van de homecomputer en laeter ok ’t internet, zijn d’r hêêle vollekstamme mee doende. Dà was vroeger wel aanders netuulijk, vroeger wazze d’r mense zô ’n jaer of twintig daartig mee zoet. Die mosse aaindelôos snuffele en zoeke, de burregelijkestand van gemêêntes, aanschrijve en aalles secuur opnotere. Die burregelijkestand was in 1811 deur Nepoleon ingevoerd. Dà was veraal handig bij ’t invoere van de diensplicht, mor ok de belastingamtenaere wisse dan waer ze weze mosse om de cente op te haole. De ginneraosies van vóór 1811 zijn aallêên te vinge in de kaarekboeke, in ’t zôôgenaomde DTB(L). Dôôp, Trouwe en Begraefenis register. De L stao voor lidmaotschap van ’n kaarek. De mêêste kaarekboeke zijn al gedigitaoliseerd en de volleksregisters ok, mor je ken nie zôômaor in Jan en aalleman z’n gegeves gaon zitte koekeloere en opnotere. Dà mag aallêên azze die mense al een hortie kassiewijle zijn.

Een stambôôm maoke is ok met internet zô smpel nò nie en d’r gaon aal gaauw baarege tijd in zitte. Zô kree ‘k in ’t voorjaer van 1997 êêne Philip van Heteren op bezoek. Hij vertelde mijn dat ie al 15 jaer mè de van Heteren stambôôm doende was. Hij was in Den Helder begonne en zô naer beneejene waarekend uitaaindelijk in Slierecht (waer de mêêstes van Heteres weune) aangekomme. Ondertusse 15 jaer lang gemêêntelijke archieve naegelôôpe, mense aangeschreve, een praotje maoke en dan aal die infermaosie opnotere en contrelere. Dà lijkent mijn een ontaerd monnikewaarek, mor ‘k doch dà dien Philip gemêêntelijk amtenaer was gewist of iets met adminestraosie van doen hà gehad, dus meschie vong die dat ’t hêêlemael gêên moeite was.

’t Naegaon van je voorvaoders (en voormoeders) evegoed, is met ’t internet netuulijk ’n stuk makkelijker geworre. Je kan aaindelôôs zoeke in kaarekboeke en ok in bestaonde stambôôme. Dà komt ok deur tillevisie pergrammaos zôôas ‘Verburrege Verleeje’, een kijkcijferkenon wat al 12 jaer aan de gang is. Daer zie je ok dà sommige verhaole over je voorouwers hêêlemael nie kloppe, of juist wel. M’n tante Sijchie van Hetere was getrouwd met ome Jan Brêêdveld. Dien ome Jan beweerde aal z’n daege dat de van Heteres afstamme van struikrôôvers. ’t Was werschijnlijk mor plaogerij van hum gewist, want hij had een mietjie amparte humor. Dien Philip, die mè de stambôôm doende was, doch nou juist weer datte me van aodel wazze. Ik ziet aallêên mor aarrebaaijers in m’n stambôôm; rijswaarekers, hoepmaokers, metselaers, sjouwerloi en…domenees.‘k Ben d’r gêên êên van aodel tegegekomme, gêên struikrôôvers ok, dà ’s dan weer een meevaaller.

Mandemaokertie

advertentie
advertentie