Baggerpraktijken

21 juni 2018 om 09:53 Lokaal/Column

ECHT SLYDREGTS

Baggerpraktijken

Ik beken. Ik moest flink in mijn geheugen 'baggeren' om mijn laatste bezoek aan ons Sliedrechts Museum te herinneren. Ik was een jaar of 10. Mijn moeder een actief lid van het Baggerkoor. Ik stond - als haar grootste fan - ieder optreden vooraan. Door al het oefenen thuis kon ik iedere smartlap net zo hard meezingen. Nou ja, meezingen. Jammer genoeg heb ik deze muzikale aanleg niet meegekregen en is het iedereen bespaard gebleven om ook zelf op een koor te gaan.

Welke aanleg ik wel bezit is een aardige tekening of schilderij te kunnen creëren en waarderen. Het is een grote passie. Ik laat hierbij bewust het woord talent achterwege omdat ik het meer zie als een constant oefenen van een bepaalde techniek en het hierdoor verbeteren in je werken. Talent wordt overschat. Helaas.. maar waar.

Ik kan nog niet leven van mijn passie of de liefde en werk ik met plezier alweer een ruime 11 jaar bij Bakker Sliedrecht Electro Industrie. Meer dan 90 jaar een grote spil in de maritieme en industriële wereld. Een betrouwbare naam in de baggerindustrie. Door mijn liefde voor de kunst en maritieme wereld werd mijn aandacht getrokken door de aankondiging in deze zelfde krant over een nieuwe expositie. Volle kracht vooruit! Dit keer geen uitleg over de nieuwste technieken in de waterbouw maar aandacht voor waterbouw als thema in de schilderkunst! Kijk, dat wou ik wel eens even zelf gaan bewonderen. De waterbouw eens vanuit een ander perspectief.

Met in mijn kielzog mijn vader, voeren wij als twee detectives aan wal. Bewapend, met pen en papier en niet heel verwachtingsvol (lees: het Baggermuseum is nou niet echt wat mijn hart sneller doet kloppen) werden wij o zo hartelijk ontvangen door de vrijwilligers Jany Bons en Adry Korporaal. We zaten niet op een droogie, werden rondgeleid en kregen de boeken in te zien. Met als klap op de vuurpijl een kijkje in de sprookjesachtige kluis met een nog imposantere inhoud. De schilderijen expositie van de kunstenaars Jan Makkes en Jeroen Hermkens maakte dat ik die middag overstag ging. Wat een TALENT! Ja, je leest het goed. Geweldig! Makkes en Hermkens, de geluksvogels kregen de kans aan boord te gaan en toegang te krijgen tot waterbouwkundige werken in Dubai waar het palmeiland Jumeirah is aangelegd door Hollandse waterbouwers wat heeft geleid tot deze fraaie kunstwerken. Niks geen stoffig imago. Als het Nationale Bagger museum in Rotterdam geankerd zou zijn, had het inclusief dranghekken met gemak het dubbele tarief aan entree kunnen vragen. Wij kwamen er in ieder geval, om maar even in de scheepstermen te blijven, alles behalve bekaaid van af.

Kelly Petrie

Echt Slydregts

advertentie
advertentie