Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Goede voornemens

26 januari 2023 om 14:34 Column

Minder snoepen, meer bewegen, minder geld uitgeven aan dingen die niet nuttig zijn, minder drinken, stoppen met roken. Zomaar een greep uit wat goede voornemens die volgens mij voor heel veel mensen, wellicht dan toch niet al die voornemens tegelijk, herkenbaar zijn. Het is niet voor niks dat de sportscholen in januari vollopen, meer mensen rondjes over de Singel rennen en dan heb ik het over dry january - een maand lang geen alcohol drinken - nog niet eens gehad.

Meer bewegen was voor mij het ding. Ik heb een vooral zittende baan en moet (van mezelf) meer naar buiten. Maar sporten en ik hebben een moeizame relatie. Tot mijn tweeëndertigste deed ik naar mijn volle tevredenheid aan korfbal, daarna bleek het - voor mij - niet meer te combineren met kleine kinderen thuis. Ik bezocht ook wel eens sportscholen, maar de korfbalsport heeft toch echt mijn hart. Inmiddels worden mijn weekeindes ingenomen door het staan langs de lijn van het voetbalveld en zitten op de tribune bij de basketbalvereniging en ben ik blij dat de jongste alleen nog maar op zwemles zit. Want wanneer zou ik zelf eventueel aan een teamsport moeten doen met twee van de drie kinderen die twee keer per week trainen en ook nog een wedstrijd spelen?

Na een tijd te hebben hardgelopen (’Haha, noem jij dat hárd mama?!’) met als hoogtepunt de ééntiende marathon in Rotterdam, ben ik nu vooral weer aan het wandelen. Heeft nog steeds de meeste impact qua calorieverbranding en ik kan me er makkelijker toe zetten dan tot hardlopen. Er zijn nu eenmaal mensen die van sporten houden, die blij worden als ze hebben gesport en er zélfs naar uitkijken. Ik ben niet een van hen. Dus negen van de tien keer is het of te koud of te nat of te warm of bedenk ik dat ik nog moet werken of heb ik echt nog wel een klusje te doen waar ik nog nét meer zin in heb dan in sporten. 

Begin deze maand was het klaar met het gezeur. Dat was overigens niet per se op 1 januari, maar op 3 januari. Een mens moet ergens beginnen. En de grap is natuurlijk, ik heb misschien geen zin, maar ik vind het altijd wél fijn als ik ben geweest. Dus schop ik mezelf weer (bijna) elke dag naar buiten. Soms voor een rondje alleen met een geschiedenispodcast op (en zo weet ik nu ALLES van Lodewijk de veertiende), soms voor een loopje naar de supermarkt en af en toe een rondje met een vriendin. Nog maar een week, dan houd ik het al een maand vol om meer te bewegen. Komt het toch nog goed.

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie