Êêst een weunhuis van een hôôge baos van Vollekere.
Êêst een weunhuis van een hôôge baos van Vollekere. Sliedrechts Dialect
Sliedrechts Dialect

Grôôte bôôte

10 juni 2023 om 09:12 Column

SLIEDRECHT Op ‘t fotochie bij dût verhaoltjie zie je een kêêt van Aoderjaon Volleker. Een bietjie deftige kêêt aaigelijk. Dat komp omdat ‘t êêst een weunhuis is gewist van een hôôge baos van Vollekere.

Bij Vollekere wouwe ze aal een pôôsie een amparte afdêêling voor de sleephopperzuigers.

‘t Weunhuis wier omgebouwd tot waarekkêêt. We begonne daer met een hôôfduitvoerder, een technische dienstman, een waarekboekhouwer en een kok. Een kok was nôôdig want we krege veul aanlôôp die kwamme mee-ete. ‘s Maondassoches wazze me rond zeuve uur al op ‘t waarek en vrijdas gonge me rond zes uur ‘s aeves trug naer Slierecht.

Voor de kêêt stinge twêê vlaggemaste. Bij hôôgtijdaege van koninklijk huis wier de vlag gehese. In d’n andere vlaggemast hing dan de maotschappijvlag van Vollekere. ‘s Aeves, as t’r ontvangst was, kò je tillevisie kijke. Een klaain zwart-wit kassie. Veul was ‘t er nie te zien en d’r was òk aaigelijk gêên tijd voor.

D’n donkerblauwe oto is een Peugeot 403, met versnellingspook aan ‘t stuur. D’n oto ree hêêl goed en de bezine was in 1966 nog 35 guldescent de liter. In de weekende gonge me d’r vaok mee op stap, naer Braobant bevoôbeld. Je kon d’r wel mè z’n zesse in.

De kêêt sting aan de Noordzêêweg in Rozenburreg. Faailijk is die weg een lange strôôk grond tusse de Nieuwe Waoterweg en ‘t Calandkenaol. Vanuit de kêêt keek ie zô op de Waoterweg.

Veul grôôte bôôte voere bekant onder je raom deur. Tankers die naer de Botlek mosse om olie te losse bij de grôôte raffinaoderije. Je zag ôk veul schepe die naer zêê gonge. Zô hè ‘k de Nieuwe Amsterdam nog zien vaere en de Rotterdam, die nou vast voor de wal legt in Rotterdam.

‘k Maokte vaok foto’s van bijzondere momente, zôôas toen ‘t vliegdekschip ‘Kaorel Doorman’ voor ‘t lest uitvoer; verkocht aan Argentinië. Tijdes de Falkland Oorlog in 1982 is ‘t ie lek geschote en gezonke.

Aal vrij gaauw mosse me naer een aandere kêêt vanwege een grôôt waarek, de verbreejing van ‘t Calandkenaol. De ploeg van de hoppers kreeg een nieuwe kêêt, meer naer ‘t weste en dichter bij zêê, aan de sleebôôthaove, die aaigelijk de Scheurhaove hietende. Vanuit de nieuwe kêêt keek ie op zêê en met een veerekijker kô je de sleephoppers zien vaere. Hoek van Holland zag ie òk, vanwaer de veerbôôte naer Engeland gonge.

Somtijje rij ik de Noordzêêweg nog wel-is hêêlemael uit. Op de plek waer de kêêt gestaon het lôôp ik dan eve een rondtjie. We waarekte vaok mè vier, soms vijf hoppers in Europoort, Botlek en op zêê, voor ‘t baggere van de Eurogeul. Mooie tijd, prachteg waarek.

Zeun van Sjorse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie