Danny Stierman
Danny Stierman Slydregt.NU
Raadspraat

Geen scenario nul, maar scenario plus!

5 juli 2023 om 15:40 Column Dossier Chemours

De zomer ligt alweer op de loer en de gemeenteraad van Sliedrecht gaat binnenkort op zomerreces. We zijn al aardig verwend met de tropische temperaturen de laatste weken. De gemiddelde Sliedrechter zal in de zomervakantie met deze tropische temperaturen op zoek gaan naar verkoeling. Afgelopen week ontvingen we het slechte nieuws dat de zwemplassen in de Hollandsche Biesbosch vervuild zijn met PFAS door Chemours. De Sliedrechter zal hierdoor waarschijnlijk verkoeling gaan zoeken in het Bronbad De Lockhorst. Helaas blijkt na de beeldvormende vergadering van 11 april de toekomst van het zwembad ook onzeker te zijn.

Tijdens de vergadering werd namelijk de toekomst van het zwembad besproken. Het ging hier om het behoefteonderzoek naar een energiezuinig zwembad in de gemeente Sliedrecht. Hierin werden drie scenario’s besproken waarvan er twee scenario’s op zijn minst teleurstellend zijn voor de Sliedrechter die in de toekomst verkoeling wil zoeken in zijn of haar dorp. Alle besproken scenario’s hebben namelijk één overeenkomst. Ze beschikken allemaal niet over een buitenbad. Volgens het behoefteonderzoek zou het niet ‘zinvol’ zijn om een buitenbad aan de drie scenario’s toe te voegen. Dit zou komen door de overcapaciteit aan zwemwater in de regio. De fractie van SGP-ChristenUnie voegde nog een vierde scenario toe, scenario nul. Dit betekent geen zwembad meer in Sliedrecht. Slydregt.NU is van mening dat een buitenbad juist ideaal is. Zeker wanneer er tropische temperaturen zijn zoals deze zomer.

Daarnaast zijn eigenlijk alle scenario’s voor zwemverenigingen zoals DWF ook teleurstellend. DWF is een belangrijke vereniging voor onze gemeente als het om sporten en bewegen gaat. Zo organiseert de vereniging de Zwem4daagse en de schoolzwemwedstrijden. Ook kunnen Sliedrechters die willen wedstrijdzwemmen en waterpoloën terecht bij DWF. Echter voldoen de scenario’s niet aan de faciliteiten van een belangrijke en groeiende vereniging. Zo is er niet voldoende ruimte om al deze sportactiviteiten te organiseren en voldoet alleen scenario drie om waterpolowedstrijden en zwemwedstrijden te organiseren. Scenario één gaat namelijk alleen om een lesbad, scenario twee gaat om een zwembad met beperkte faciliteiten voor zwemles, ‘doelgroep activiteiten’ en recreatiezwemmen en scenario drie gaat om een ‘royaal zwembad’ waar de huidige faciliteiten behouden worden. Slydregt.NU pleit juist voor een scenario waar voldoende ruimte is voor alle Sliedrechters die willen zwemmen, sporten of bewegen. Het zwembad moet juist ruimte geven aan de zwemverenigingen om te groeien en niet te krimpen. We pleiten niet scenario nul, maar voor scenario plus.

Danny Stierman

Slydregt.NU

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie