Afbeelding
Gemeente Sliedrecht
Raadspraat

Sjors van Wijngaarden over PFAS in de Raadspraat

14 september 2023 om 10:37 Column

De afgelopen weken en maanden is er veel informatie naar buiten gekomen met betrekking tot de uitstoot van PFAS door het bedrijf Chemours. De uitgebreide media-aandacht van onder andere het NRC, maar ook van het televisieprogramma Zembla, hebben ervoor gezorgd dat er nu een vergrootglas ligt op het handelen van Chemours en de gevolgen voor de leefomgeving en dus voor Sliedrecht. Zoals mijn fractiegenoot Martin eerder al heeft aangegeven is de informatie die naar buiten komt niet alleen schokkend, maar ook frustrerend. Frustrerend, omdat iedere keer dat we denken dat de risico’s omtrent de uitstoot bekend zijn, dit toch niet zo blijkt te zijn.

Samen met onze buurgemeenten Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden zijn we enige tijd geleden een rechtszaak gestart tegen Chemours, waarin we de rechter vragen vast te stellen dat de bedrijven onrechtmatig hebben gehandeld bij de uitstoot van PFOA en GenX. Deze zaak loopt al enige tijd. De dagvaardingsprocedure is gestart in april 2021 en op 27 september zal de rechter uitspraak doen in deze zaak.

We vinden het onacceptabel dat de gezondheid van onze inwoners in gevaar werd en wordt gebracht. Dit bevestigt dat we door moeten gaan met de uitstoot naar nul brengen, dat we de schade moeten verhalen en de gezondheid van onze inwoners voorop moeten stellen.

De afgelopen weken heb ik een aantal keer gehoord dat sommige inwoners hadden gehoopt op een fellere reactie vanuit het college, of dat ze zich zouden moeten schamen. Ik moet zeggen dat ik de onrust bij veel inwoners begrijp, maar dat ik tegelijkertijd de houding van het college juist waardeer. Het is in mijn beleving vooral de bedoeling dat je tijdens een lopende rechtszaak het hoofd koel houdt en niet te emotioneel reageert. Onze inwoners hebben veel meer profijt van een voor ons positieve afwikkeling van de rechtszaak, dan aan een emotioneel reagerend college.

Sjors van Wijngaarden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie