Bibliotheek Sliedrecht
Bibliotheek Sliedrecht Marjanne Dijkstra

Bieb en musea weer dicht

4 november 2020 om 15:54 Corona

SLIEDRECHT Twee weken lang krijgen we te maken met strengere maatregelen, waarna we terugkeren naar de huidige ‘lichtere lockdown’, kondigde premier Mark Rutte dinsdagavond aan. Volgens hem gaat het qua besmettingscijfers momenteel niet slecht, maar ‘ook niet goed genoeg’. De maatregelen gaan woensdag 4 november om 22.00 uur in.

In de regio rond Dordrecht is het aantal coronabesmettingen onverminderd hoog. Dat geldt ook voor Sliedrecht, dat valt onder de regio Zuid-Holland Zuid. Premier Rutte waarschuwde de regio’s Dordrecht en Rotterdam voor een twee weken durende lockdown met een avondklok en het sluiten van scholen in het voortgezet onderwijs. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht, tevens hoofd van de veiligheidsregio waar Sliedrecht onder valt, meldt op zijn Facebookpagina: ,,De komende twee weken volgen er extra maatregelen om de druk op de zorg te verminderen. In onze regio is het aantal positief geteste inwoners nog erg hoog. Om een volledige regionale lockdown te voorkomen: houd je dus strikt aan deze maatregelen. Help onze geweldige mensen in de ziekenhuizen en de verpleeghuizen!”

Het algemene advies luidt: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Dat betekent bij voorkeur zoveel mogelijk alleen naar supermarkt niet winkelen ‘for fun’. De maximale groepsgrootte buiten gaat naar twee personen, kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd. Binnen zijn maximaal twee volwassen gasten per dag toegestaan, ook met uitzondering voor kinderen.

Alle publiek toegankelijke gebouwen en doorstroomlocaties gaan bovendien twee weken dicht: musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, buurthuizen, theaters en andere podia moeten de deuren sluiten. Ook zwembaden moeten tijdelijk sluiten. Sportscholen kunnen ook open blijven maar er mogen geen groepslessen worden gegeven.

Elke Scheffers van het Baggermuseum vertelt: ,,Natuurlijk zagen we dit al een beetje aankomen, maar dat het museum nu toch dicht moet is wel heel erg vervelend. De volksgezondheid staat echter voorop. We gaan die tijd besteden door het online exposeren van ons museum op Facebook, Instagram en onze eigen website. We moeten roeien met de riemen die we hebben.” Het Sliedrechts Museum had enkele weken geleden al besloten om de deuren tijdelijk te sluiten, om de veiligheid van haar medewerkers te waarborgen. Zwembad De Lockhorst meldt op haar website dat de zwemlessen voor kinderen tot en met twaalf jaar doorgaan. Het zwembad houdt bezoekers via haar social media kanalen op de hoogte. Ook de bibliotheek moet weer dicht. Paula Stuij van de bibliotheek meldt: ,,Dat is wel echt heel jammer ja. We hebben nu gelukkig een alternatief dat we in maart niet konden bieden. Van dinsdag tot en met vrijdag tussen 13 uur en 17 uur en zaterdag tussen 10 en 13 uur kunnen mensen via de website gereserveerde boeken ophalen. In maart hadden we moeten putten uit onze eigen collectie, maar nu kunnen we meer boeken aanbieden. Dat is heel prettig voor onze leden. We merken vandaag (woensdag) dat het erg druk is voor we dichtgaan en ook dinsdag was het al heel erg druk. Hopelijk kunnen we snel weer open.”

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie