Afbeelding
NPO

Update coronamaatregelen: horeca blijft dicht, musea, theaters, bibliotheken, bioscopen en zwembaden mogen weer open

Corona

DEN HAAG De coronamaatregelen die twee weken geleden van kracht werden, verlopen in de nacht van woensdag op donderdag. De gedeeltelijke lockdown van vorige maand blijft wel voorlopig van kracht. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag op de persconferentie over corona.

Het gaat volgens de premier goed met de coronacijfers, maar er is wel ruimte voor verbetering in bijvoorbeeld de supermarkt en op het gebied van thuiswerken. Ook het gedrag in andere winkels en achter de voordeur moet beter, aldus Rutte.

ONTSPANNING De horeca blijft nog wel dicht, maar musea, theaters, bibliotheken, bioscopen, pretparken, dierentuinen en zwembaden mogen weer open, mits aan de geldende restricties zoals reserveren vooraf, de anderhalve meter afstand en maximaal dertig personen tegelijk in een ruimte gehoor wordt gegeven. Groepslessen bij sportscholen mogen ook weer, thuis mogen maximaal drie (volwassen) gasten mogen worden ontvangen. De groepsgrootte buiten wordt weer vier en Zowel Sinterklaas als Kerstmis moet in kleine kring worden gevierd. 

Zorgminister Hugo de Jonge roept Nederlanders op gezond te leven, om een betere weerstand op te bouwen. Op die manier zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus. Hij zei tijdens de persconferentie dat het al zou helpen als mensen dagelijks een half uurtje wandelen. “Gezond leven maakt je weerstand beter en je voelt je beter”, aldus De Jonge.

Tot zeker half januari zullen strenge maatregelen van kracht moeten blijven, verwacht minister Hugo de Jonge. Maar half december zal worden gekeken of een lichte verruiming van alle restricties kan plaatsvinden, waaronder een gedeeltelijke opening van de horeca.

TESTEN Mensen die erachter komen dat ze in contact met een besmet persoon zijn geweest, kunnen zich vanaf 1 december laten testen, ook als ze geen klachten hebben. Dat meldde minister Hugo de Jonge in de coronapersconferentie. Na een bericht van de corona-app CoronaMelder of het bron- en contactonderzoek is testen zonder corona-symptomen mogelijk.

Dat gebeurt na vijf dagen na het contact. Als de test negatief is, hoef je daarna niet meer in quarantaine, meldt De Jonge. Nu moet je na contact nog tien dagen in quarantaine, en kan je je zonder klachten niet laten testen.

advertentie