Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht
Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht Richard van Hoek
Raadspraat

Poen, poen, poen

20 november 2020 om 14:38 Corona

De een zegt geld, de ander money, maar wij zeggen poen…
‘t Zal je gedacht zijn wat je allemaal met poen ken doen, zong Wim Sonneveld,
Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is, maar geld doet wonderen en vooral als ‘t een hoop is, ja, ja…

Zo moet menig lid van de gemeenteraad, college B&W en wellicht ook inwoners van Sliedrecht gedacht hebben na de verkoop van de Eneco aandelen. De opbrengst was groot en dat is natuurlijk fijn. Bij de een brandt het in de zakken, de ander laat het rustig liggen bij de bank.

Voor de VVD was het van meet af aan duidelijk dat er één ding geregeld moest zijn. Tot aan de verkoop kreeg de gemeente een dividend uitgekeerd van een behoorlijk bedrag. Dat bedrag kregen we jaarlijks en dus zat dus in de begroting. Bij de verkoop vallen deze inkomsten weg en kun je twee dingen doen; bezuinigen (dus minder uitgeven) of nieuwe inkomsten genereren. We hebben gekozen om uitgaven naar beneden te brengen door dure leningen af te lossen. Zo hebben in een keer het gat gedicht, voor nu en in de toekomst.

Daarnaast hebben we als VVD geprobeerd om de uitgaven van deze Enecogelden minimaal te houden. Uitgangspunt voor de VVD is dat deze gelden alleen ingezet worden voor Sliedrecht. Het moet dus in het belang van Sliedrecht zijn en niet in het belang van bijvoorbeeld één groep. Nu wordt er een pot geformeerd voor de inwoners om financieel kwetsbare situaties op te lossen. Sinterklaas is in het land, zullen we maar zeggen. Ook zijn er fondsen gemaakt ten behoeve van het dorp en de ontwikkeling van het dorp.

Hoe de uitgaven van deze fondsen er precies uit komen te zien hebben we bij de begroting niet gehoord, dat wist het college nog niet. We hebben afgedwongen dat dit verder uitgewerkt wordt en dat er geen oude plannen zomaar betaald worden door de Enecogelden. Iedereen weet dat bijvoorbeeld de zorg veel te duur wordt en dat we keuzes moeten gaan maken. De keuze is, wat ons betreft, minder uitgeven.

Gelukkig zit een deel van de raad er ook zo in en worden de Enecogelden niet zomaar uitgegeven. We blijven opletten. Bij sommigen gaan vast de gedachte “wat er allemaal wel niet te koop is” voor de Enecogelden.

[Roelant Bijderwieden
[VVD

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie