Afbeelding
Coronavirus

Kolff waarschuwt voor politisering coronacrisis: ‘Door druk van verkiezingen wordt aanpak van crisis minder eenduidig’

5 februari 2021 om 12:13 Corona

REGIO De avondklok moet wellicht nog een tijdje worden verlengd. Dat vindt Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Kolff vertelt dat tijdens een persbijeenkomst over de situatie en aanpak van het coronavirus in de regio. Hij begrijpt dat de inzet van de avondklok een ‘paardenmiddel’ is, maar te snel afschalen lijkt hem geen goed plan. ,,We moeten de maatregelen alleen wel goed onderbouwen, of je nu op- of afschaalt.”

door Marjanne Dijkstra

Kolff stelde dat de invoering van de avondklok op verschillende plekken in het land had geleid tot rellen. ,,In hoeverre deze rellen echt waren verbonden aan de invoering van de avondklok is de vraag. Deels was het onvrede over de avondklok, deels werd er om andere redenen vernield. Hoewel er zowel in Gorinchem als Dordrecht enige dreiging is geweest, is het in feite heel rustig gebleven. We waren adequaat voorbereid en de politie werd strategisch ingezet. De politie heeft eventuele groepen die onrust kunnen veroorzaken goed in kaart en we hebben prima jongerenwerkers. Dat heeft hier enorm geholpen. Het recht op demonstratie is een groot goed, maar rellen passen naar mijn mening niet bij vrijheid van meningsuiting. Natuurlijk moeten we wel goed blijven kijken hoe effectief deze maatregel is in de besmettingscijfers.” Kolff vertelt trots te zijn op hoe de hele regio de regels van de avondklok opvolgt. ,,Natuurlijk zijn er ook wel boetes uitgedeeld. In de afgelopen weken zijn er 518 bekeuringen uitgedeeld, waarvan ruim 300 voor het overtreden van de avondklok. Er is ook fors gewaarschuwd: in totaal hebben zo’n 764 mensen een officiële waarschuwing gehad. Bij een volgende overtreding krijgen zij wel een boete.”

POLITISERING De Dordtse burgemeester meent dat de coronacrisis al lang geen gezondheidscrisis meer is. ,,Natuurlijk zijn er mensen ziek, is de druk op de zorg hoog en maken we ons zorgen om de Engelse variant van het virus, maar we moeten niet voorbijgaan aan alle gevolgen van deze crisis. Het is ook een sociaal-maatschappelijke en economische crisis, voor de kinderen op school, eenzaamheid en psychische problemen liggen op de loer en het is verschrikkelijk voor alle winkels en de horecazaken die nog steeds dicht zijn. Winkels krijgen iets meer ruimte met de mogelijkheid tot afhalen, maar dat geeft ook niet heel veel lucht.” De regio Zuid-Holland Zuid stond eind vorig jaar in de hoogste regionen wat betreft het aantal besmettingen. Inmiddels staat Zuid-Holland Zuid op een twaalfde plek (van de vijfentwintig) van de veiligheidsregio’s als het gaat om het aantal besmettingen, maar het aantal ziekenhuisopnames is nog wel veel hoger dan gemiddeld. Kolff vertelt: ,,Vorig jaar zag je dat het richting zomer meer beheersbaar werd, maar daarvoor moeten we nu even geduld hebben met elkaar. Ik vind ook dat door de politisering van deze crisis in Den Haag - er staan toch verkiezingen op stapel - een eenduidige en consequente aanpak van deze crisis lastiger wordt. Daar heb ik samen met de andere voorzitters van de vijfentwintig veiligheidsregio’s in het land aandacht voor gevraagd.”

ANTIGEEN TESTEN De Gorinchemse sporthal De Hoefslag wordt naast de Deetoshal in Dordrecht vanaf 22 februari de tweede vaccinatielocatie in de regio. Directeur publieke gezondheid van de GGD Zuid-Holland Zuid, Cees Vermeer vertelt ,,In eerste instantie komen er twee tof drie prikstraten, maar dat kan worden uitgebreid tot zes prikstraten. We gaan daar zeven dagen per week vaccineren. We blijven daarmee natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins. Er wordt nu hard gewerkt aan het vaccineren van het oudere deel van de samenleving.” Ook maakt de GGD- Zuid-Holland Zuid dit kwartaal een begin met het zogeheten antigeen testen. ,,We kunnen daarmee grote groepen mensen testen op locatie, waarbij mensen binnen een half uur te horen krijgen of zij het virus hebben of niet. We gaan daarmee starten in Gorinchem. In Dordrecht starten we een pilot met blaastesten. Als de test negatief is, is hij negatief, als je positief wordt getest moet je nog een PCR test (met een wattenstaafje, red.). Zo willen we onderzoeken hoe betrouwbaar deze testen zijn.” De druk op de zorg daalt landelijk wel, zo vertelt Vermeer, maar er is ook veel uitstel van zorg. ,,De prijs die mensen met een andere aandoening betalen is hoog, mede door het uitstellen van verschillende operaties. Jezelf laten testen bij klachten en je houden aan de maatregelen helpt echt het meest om deze crisis onder controle te krijgen.”

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie