Afbeelding
Coronavirus

Kolff blijft pleiten voor openen buitenruimtes

15 april 2021 om 13:32 Corona

REGIO Het aantal besmettingen blijven in de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid nog steeds hoog. Dat meldt voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff donderdag tijdens een bijeenkomst over de maatregelen rond het coronavirus. De regio staat op een tweede plek als het gaat om het aantal positief geteste personen op het coronavirus, 457 per 100.000 inwoners. Landelijk ligt het cijfer op 289 positief geteste mensen per 100.000 inwoners.

Kolff stelt dat de druk op de IC en de druk op de zorg hoog blijft. ,,Steeds vaker wordt er ook zorg uitgesteld. Maar het lijkt beter te worden. De piek van deze derde golf wordt de laatste week van april of de eerste week van mei verwacht en zal dan snel afnemen. Het lijkt er op dat het virus dan toch wat vaker stuit op een immuun of gevaccineerd persoon. Als dichtbevolkt land lijken we daarin toch wat voorop te lopen op andere landen. Feit blijft dat er in Nederland nu 160.000 mensen besmet zijn, die ook weer 160.000 anderen kunnen besmetten. Die R-waarde moet omlaag en dat kan alleen als we ons aan de basismaatregelen houden."

Belangrijk vindt Kolff dat buitenruimtes eerder opengaan, iets waar hij eerder al voor pleitte. ,,Het gaat dan niet eens per se om het versoepelen van maatregelen, maar vooral om het beheersbaar houden van de buitenruimte. Als de terrassen, de Keukenhof en Artis gereguleerd open gaan, kunnen mensen zich meer verspreiden over de buitenruimte. De kans op besmetting ligt volgens onderzoek in de buitenlucht 15 tot 20 keer lager dan binnen. Wat mij betreft legt het kabinet dan ook in het gepresenteerde stappenplan zeker in de eerste fase al meer nadruk op het openen van buitenlocaties."

Directeur publieke gezondheid van de GGD Zuid-Holland Zuid, Cees Vermeer, vertelt dat de helft van de infecties nog steeds plaatsvindt binnen de thuissituatie. ,,Een kwart vindt plaats tussen huishoudens en zo'n tien procent op werk en school. Goed is het om te zien dat in de verpleeghuizen en bij thuiswonende ouderen het aantal besmettingen daalt. Vaccineren helpt dus.." Eind april wordt ook gestart met vaccineren in Groot-Ammers. Vermeer vertelt dat de prikcapaciteit groter is dan het aantal vaccins. ,,Dat is waar iedereen nu tegenaan loopt. Er zijn te weinig vaccins en als er bepaalde vaccins van de markt worden gehaald moet er weer een nieuwe verdeling worden gemaakt." Vermeer meldt ook nog wat over het doen van een thuistest, die nu vooral online breder beschikbaar zijn. ,,We zien ook dat het aantal mensen dat een thuistest doet toeneemt. Op zich is dat een goede ontwikkeling, het is beter dan niets, maar de testen zijn wel minder betrouwbaar. Daar moet rekening mee worden gehouden."

door Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie