Afbeelding
ANP

Extra drukte in de geboortezorg door het coronavirus

4 september 2021 om 15:20 Corona

SLIEDRECHT Het aantal geboren kinderen stijgt sinds de coronacrisis. Landelijk wordt er al gesproken van een heuse corona-babyboom. ,,Corona heeft voor meer druk in onze sector gezorgd, waar al een tekort is”, zegt Gisèla Monnier, eigenaar van Kraamzorg Het Zonnetje en Het Maantje. 

,,Vanaf februari zien we landelijk een stijging in het aantal geboren kinderen. Daarbij is vooral de piek in februari en maart waar te nemen. Zo werden er in maart gemiddeld 1100 kinderen meer geboren dan in de vijf jaar ervoor”, vertelt socioloog Tanja Traag van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in Nederland in de maanden januari tot en met juni 2020 zo’n 81.640 kinderen werden geboren. In 2021 waren dit over dezelfde periode in totaal 86.189 kinderen. Dit betekent een stijging van 5,6 procent. In de gemeente Sliedrecht werden er in 2020 van januari tot en met juni 126 kinderen geboren, in de eerste helft van dit jaar kwamen er 149 kinderen bij. Het aantal geboren kinderen is hier dus iets toegenomen ten opzichte van de coronatijd in 2020.

In coronatijd hebben sommige stellen hun timing aangepast

Hoe verantwoordelijk het coronavirus voor de landelijke geboortepiek precies is? Traag spreekt over een inhaalslag, die door corona eerder lijkt ingezet. ,,We zien al geruime tijd dat twintigers het krijgen van kinderen uitstellen. Dit heeft onder meer te maken met de onzekere huizenmarkt, flexibele arbeidscontracten of omdat vrouwen eerst voor zichzelf wat op willen bouwen. Door corona hebben sommige stellen hun timing voor het krijgen van kinderen aangepast en is het uitstel tot een halt geroepen.”

Traag denkt dat vooral de vrouwen die net de leeftijd hebben bereikt waarop ze niet meer kunnen wachten, al begonnen zijn aan de inhaalslag. ,,In de bevolkingsprognose hadden we de piek hiervan eigenlijk rond 2024 à 2025 verwacht. De opleving begint dus nu al. Dit hangt waarschijnlijk samen met het thuiswerken, dat het zorgen voor een kindje erbij wat gemakkelijker maakt.”

Van een corona-geboortegolf spreekt de socioloog nog niet. ,,Daarvoor is het nog te vroeg en moet het aantal geboortes lange tijd hoog liggen. Over mei en juni is te zien dat de geboortepiek ook weer is gezakt naar gemiddeld 400 tot 600 meer geboren kinderen dan vijf jaar ervoor. Daarbij is het krijgen van kinderen in de zomer ook populairder.”

Ik heb mijn tweede kraambureau geopend

,,We hebben de afgelopen tijd wel meer aanmeldingen voor kraamzorg gehad. Sommige gezinnen zijn denk ik andere keuzes gaan maken met betrekking tot het krijgen van kinderen door corona”, zegt kraambureau-eigenaar Gisèla Monnier.

Monnier merkt dat corona ook veel invloed heeft gehad op de werkdruk in de kraamzorg. ,,Gezinnen wilden door corona soms liever thuis bevallen dan in het ziekenhuis. Dit zorgde onder meer voor grotere druk op de kraamzorg. En we hebben al te maken met een groot tekort aan kraamzorg. Ik heb zelf in coronatijd ook mijn tweede kraambureau geopend.”

Verloskundige Carla Loman merkt ook dat de werkdruk in de geboortezorg door corona een vlucht heeft genomen. ,,Door corona is er minder personele bezetting in de kraamzorg geweest, daarbij is er meer druk op de ziekenhuizen gekomen en konden er minder stages voor studenten verloskunde worden afgenomen. Dit leverde achterstand op nieuw personeel op, die er maar mondjesmaat bij blijft komen.”

Wist je dit al over je pasgeboren baby?

Dat de definitieve oogkleur van je baby in het eerste levensjaar nog kan veranderen was misschien al bij je bekend. Maar weet je ook van de volgende feiten over je pasgeboren baby af?

-Baby’s worden geboren met meer botten dan volwassenen
Als baby’s worden geboren hebben ze zo’n 300 botten. Volwassenen houden uiteindelijk 206 botten over, sommige botten groeien namelijk aan elkaar.

-Je pasgeboren baby heeft wel zeventig verschillende reflexen
Je baby gaat bijvoorbeeld zonder nadenken op zoek naar de borst en heeft zo nog veel meer verschillende aangeboren reflexen.

-Baby’s worden geboren zonder knieschijven
Pasgeboren baby’s hebben geen knieschijven, deze komen pas na zes maanden. Baby’s beginnen rond deze periode dan ook eerst met het schuiven van de armen in plaats van met kruipen.

-Pasgeborenen kunnen al even goed horen en ruiken als volwassenen
De ogen van de baby’s ontwikkelen nog vanaf de geboorte, maar ze kunnen vanaf de geboorte vaak al goed horen en ruiken.

-Huilen zonder tranen
Je baby zal er soms op los huilen, maar dit gebeurt in de eerste weken wel zonder tranen. De traanbuizen zitten eerst namelijk nog dicht en gaan later vanzelf open.

Afbeelding
advertentie
advertentie