Vaccinatiegraad: kleine winst te behalen, initiatieven blijven nuttig

20 feb, 16:16 Corona
ANP
Afbeelding

SLIEDRECHT Prikbussen, spotjes op tv en flyers: er is al veel gedaan om Nederlanders het coronavaccin te laten halen. Toch stijgt de vaccinatiegraad nauwelijks meer. Maar de inspanningen die hiervoor nu nog gedaan worden zijn niet voor niets. ,,Er valt nog een kleine winst te behalen”, verwacht Niek Mouter van de TU Delft, die onderzoek deed naar de vaccinatiebereidheid.

Volgens Mouter zijn er verschillende categorieën van ongevaccineerden. ,,Je hebt de mensen die zich onder geen enkel beding laten vaccineren, maar ook nog steeds mensen die twijfelen.” Bij de categorie twijfelaars valt volgens de onderzoeker de meeste winst te behalen om de vaccinatiegraad te laten stijgen. ,,De groep twijfelaars is het interessantst, deze mensen kun je wellicht nog overtuigen.”

ANGST VOOR EFFECTEN Onder de twijfelaars bevinden zich volgens Mouter mensen met een migratieachtergrond en vooral ook jongeren. ,,De overheid heeft de jongeren onder andere proberen aan te spreken met voorlichtingsspotjes.” Maar deze groep is volgens de onderzoeker niet alleen gebaat bij dergelijke spotjes. Mouter deed meerdere k..

PREMIUM
Afbeelding
Mensen Theo Boerman over Hardinxveld-Giessendam: ‘Het is een hechte gemeenschap’
PREMIUM
Afbeelding
Economie Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Ronald van der Velde over zijn vrijwilligerswerk: ‘Mooi om samen aan iets te bouwen’
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Bittere herinneringen aan Fort Honswijk van Dolf Vink uit Sliedrecht
PREMIUM
Afbeelding
Wonen Extra huurverhoging voor scheefwoners lost ‘probleem’ niet op
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Vrijwilliger bij Oranje Trouw Tonny de Ruijter: ‘Je blijft erbij horen’