Dit weekend 25ste editie Euro Birdwatch: honderdduizenden vogels tellen

1 okt, 08:05 Dieren
Louis van Oort
Euro Birdwatch begint nog voor zonsopkomst
Euro Birdwatch begint nog voor zonsopkomst

SLIEDRECHT Na een haast eindeloze zomer, waarbij het tot op het laatste moment ook echt zomers warm was, is het ineens herfst geworden. Dat merk je niet alleen aan de centrale verwarming die ineens weer aanslaat ’s ochtends vroeg, of aan de regenbuien en grijze luchten die een aanslag doen op je gemoed. Maar ook aan de vogels die in deze periode verdwijnen en verschijnen. Niet alleen de herfst, maar ook de vogeltrek is begonnen. De dag dat daar overal in Europa bij stilgestaan wordt, is komend weekend: op zaterdag 3 oktober om precies te zijn. Die dag vindt Euro Birdwatch plaats, een internationale trekvogeltelling. Ook op telposten in de regio worden dan de langstrekkende vogels geteld. 

De internationale vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International organiseerde dit evenement voor het eerst in 1993. Vogelbescherming Nederland, gevestigd in Zeist, doet in 2020 voor de 25ste keer mee als organisator voor Nederland. Een zilveren jubileum dus.

De Euro Birdwatch is een internationale trekvogeltelling die altijd plaatsvind op de eerste zaterdag van oktober. Deelnemende vogelwerkgroepen in zo’n veertig landen tellen dan de gehele dag - of een dagdeel, daar zijn ze geheel vrij in - de trekvogels die hen passeren. 

In de regio zijn ook verschillende trektelposten actief tijdens EuroBirdwatch 2020. Bijvoorbeeld trektelpost Woudrichem-Merwede en telpost Kinderdijk

PREMIUM
Afbeelding
Mensen Theo Boerman over Hardinxveld-Giessendam: ‘Het is een hechte gemeenschap’
PREMIUM
Afbeelding
Economie Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Ronald van der Velde over zijn vrijwilligerswerk: ‘Mooi om samen aan iets te bouwen’
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Bittere herinneringen aan Fort Honswijk van Dolf Vink uit Sliedrecht
PREMIUM
Afbeelding
Wonen Extra huurverhoging voor scheefwoners lost ‘probleem’ niet op
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Vrijwilliger bij Oranje Trouw Tonny de Ruijter: ‘Je blijft erbij horen’