Afbeelding
import

Krapte op de ICT-arbeidsmarkt in Groot-Rijnmond

17 augustus 2019 om 07:05 Economie

GORINCHEM In Groot-Rijnmond daalde het aantal WW-uitkeringen in juli met 3,4% ten opzichte van voorgaande maand. Dit ligt dicht tegen het landelijk gemiddelde van 3,6%. Mede door deze aanhoudende daling van de WW-uitkeringen wordt het steeds lastiger om openstaande vacatures in te vullen. De personeelskrapte doet zich vooral voor in de ICT-sector. 70% van de ICT vacatures zijn moeilijk vervulbaar is. De tekorten doen zich vooral voor op hoger en wetenschappelijk niveau.

Eind juli 2019 verstrekte UWV in totaal 24.342 WW-uitkeringen in Groot-Rijnmond. Dat waren er 851 minder dan in juni: een daling van 3,4%. De afname van de WW-uitkeringen in Groot-Rijnmond was het grootst bij de bedrijfseconomische en administratieve beroepen. Het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) lag met 2,3% voor Drechtsteden en 1,8% voor Gorinchem in juli 2019 onder het landelijk WW-percentage van 2,7%. Rijnmond lag met 2,8% net iets boven dit landelijk gemiddelde.

In vergelijking met juli 2018 daalde het aantal WW-uitkeringen aan werkzoekende ICT'ers met 20,8%. Aan werkzoekende ICT'ers werden in Groot-Rijnmond 528 WW-uitkeringen verstrekt. 130 van deze werkzoekenden behoren tot de 50-plussers en 81 werkzoekenden hebben een WW-uitkering die al 12 maanden of langer loopt.

In de ICT-dienstverlening ervaren vier van de tien bedrijven het tekort aan arbeidskrachten als een belemmering. Bij drie van de vier moeilijk vervulbare vacatures voor ICT-beroepen is specifieke vakkennis en ervaring een functie-eis. Dit kan verklaren waarom er nog werkzoekende ICT'ers zijn met een WW-uitkering. Ook in Groot-Rijnmond zijn ICT-vacatures moeilijk te vervullen. Dit betreft vooral de vacatures voor ontwerpers & analisten van ICT-systemen, applicatieprogrammeurs en internetprogrammeurs.

Het UWV zet zich, samen met de sector, werkgevers en gemeenten, in om de personeelsvoorziening voor ICT-functies te verbeteren. Zo heeft UWV samen met de gemeente, Google en Codaisseur tweemalig een sessie 'Taste of Code' georganiseerd in Rijnmond om werkzoekenden bekend te maken met programmeren en het ICT vak. Per sessie namen ongeveer 30 werkzoekenden deel. Circa 20% van alle deelnemers kiest daarna voor het programmeervak en krijgt na een assessment eventueel een opleidingstraject bij Codaisseur aangeboden. Veel van de overige deelnemers kiezen voor een andere richting binnen het ICT vak. Soufiyan Tou Ngie Tjouw, adviseur Werkgeversdiensten bij Werkgeversservicepunt Rijnmond: ,,Wat je ziet is dat werkzoekenden door deze 'Taste of Code' sessie in ieder geval duidelijk krijgen of het programmeervak wel of niet bij ze past. ICT uitstroom is vooral duurzame uitstroom. Zeker als er een opleiding aan te pas is gekomen zien wij de kandidaten zo goed als niet terug. Dat is natuurlijk het resultaat dat wij beogen." Ook heeft UWV in samenwerking met CC Group een SAP opleidingstraject met baangarantie aangeboden aan werkzoekenden met diverse achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie