Geen soelaas voor starter: minder kantoren omgebouwd tot woningen

14 nov, 12:43 Economie
ANP
Afbeelding

SLIEDRECHT Het is hijgen en puffen om ertussen te komen op de oververhitte woningmarkt. Het ombouwen van onder meer leegstaande kantoorpanden tot woningen zou bij kunnen dragen aan de verlichting van de woningnood. Maar dit gebeurde vorig jaar juist minder dan in voorgaande jaren. ,,Jammer voor starters en alleenstaanden”, aldus CBS-econoom Frank Notten. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen er in 2020 zo’n 10.200 woningen bij door het ombouwen van kantoren, winkels en andere gebouwen. De jaren daarvoor ging het steeds om meer dan 12.000 woningen. Ter illustratie: door nieuwbouw kwamen er vorig jaar ruim 69.000 woningen bij. 

MINDER OMGEBOUWDE KANTOREN Opvallend is dat er vorig jaar vooral minder woningen in kantoorpanden gecreëerd zijn. Volgens het CBS komt dit niet alleen doordat minder panden werden getransformeerd tot woningen, maar ook doordat in de kantoorpanden minder woningen werden opgeleverd. ,,Of dit komt doordat het aantal grote geschikte kantoorpanden in de binnensteden aan het opraken is, is nu nog moeilijk te zeggen”, zegt Notten.

PREMIUM
Afbeelding
Mensen Koos van Genderen over de Kiwanisclub: ‘Ik hoop de club weer wat actiever te krijgen’
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Theo Boerman over Hardinxveld-Giessendam: ‘Het is een hechte gemeenschap’
PREMIUM
Afbeelding
Economie Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Ronald van der Velde over zijn vrijwilligerswerk: ‘Mooi om samen aan iets te bouwen’
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Bittere herinneringen aan Fort Honswijk van Dolf Vink uit Sliedrecht
PREMIUM
Afbeelding
Wonen Extra huurverhoging voor scheefwoners lost ‘probleem’ niet op