75 JAAR VRIJHEID IN MUSEUM DE KOPEREN KNOP

Evenementen Deel je nieuws

Acht thema’s vormen de basis van een bijzondere expositie, die van 25 april tot en met 20 juni 2020 te zien zal zijn in het museum voor de Alblasserwaard. Veel aandacht wordt gegeven aan de Merwedegijzelaars. Vele honderden jonge mannen uit Giessendam, Hardinxveld, Sliedrecht en Werkendam zijn bij een grootscheepse vergeldingsrazzia opgepakt en weggevoerd naar Amersfoort en voor een groot deel gedeporteerd naar Duitsland, waar 26 van hen overleden.

 

THEMA’S

Andere thema’s, die bij de expositie worden uitgelicht, zijn de voedseltochten door de Biesbosch, de plaatsgevonden bombardementen en de vervolging van groepen uit de bevolking. Daarnaast krijgt de propaganda van zowel de Duitse zijde als die van de geallieerden aandacht en wordt er ingegaan op het lastige thema goed of fout. Bij dit laatste staat de vraag ‘Wat zou jij doen?’ centraal. De expositie wordt afgesloten met de bevrijding, die overloopt in vrijheid in het algemeen. Met fotomateriaal,  teksten, veel voorwerpen en bewegende beelden en geluidsfragmenten wordt in herinnering gebracht dat Nederland al weer 75 jaar in vrijheid leeft.

 

WAT NOG MEER

De tentoonstelling is ook gericht op de (school)jeugd. Voor schoolgroepen is er een educatief programma. Ook is er een gecombineerde teken-, proza- en poëziewedstrijd, is er dankzij de medewerking van BeoBOM unieke fotomateriaal van Giessendam en Hardinxveld uit de Tweede Wereldoorlog te zien. De expositie wordt ingepast in het totale programma van de Stichting 75 jaar Vrijheid Hardinxveld-Giessendam.

 

HET MUSEUM

Museum De Koperen Knop is gevestigd in een statige boerderij in Hardinxveld-Giessendam (Binnendams 6, 3373 AD). Voor inlichtingen mailt u koperenknop@koperenknop.nl, belt u met 0184-611366 of kijkt u op de website www.koperenknop.nl. Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum heeft ook een permanent ingericht gedeelte, diverse bijgebouwen, een museumcafé met terras, een museumshop en meer. Laat u eens verrassen in een bijzondere ambiance.   

 

 

 

advertentie
advertentie