Afbeelding
Sliedrechts Museum

Lezing over verzetsstrijder Jan Koopmans in Sliedrechts Museum

14 april 2024 om 08:55 Historie

SLIEDRECHT Zaterdag 20 april en donderdag 2 mei houdt het Sliedrecht Museum een bijzondere lezing, waarin Ad den Besten het leven van verzetsheld Jan Koopmans belicht. Koopmans is geboren in Sliedrecht en heeft een indrukwekkende geschiedenis achtergelaten die nog altijd relevant is.

Jan Koopmans, een predikant van oorsprong, studeerde theologie en diende als voorganger in Zeeland en later in de Noorderkerk in Amsterdam. Als predikant verschafte hij joodse inwoners doopbewijzen waardoor zij konden ontsnappen aan deportatie naar vernietigingskampen. Deze moedige daad redde veel levens tijdens één van de donkerste periodes in onze geschiedenis.

Helaas werd Koopmans in 1943 verraden en moest hij onderduiken. Bijna aan het eind van de oorlog wordt hij getroffen door een verdwaalde kogel en sterft 12 dagen later.

Ad den Besten heeft zich verdiept in deze van oorsprong Sliedrechtse verzetsheld en zal tijdens de lezing dieper ingaan op het leven, de daden en de nalatenschap van Jan Koopmans. Hij heeft zich eveneens sterkt gemaakt om het borstbeeld van de verzetsheld, gemaakt door beeldend kunstenaar Jan Beuzekom (oud-tandarts in Sliedrecht) een plaats te geven in de buurt van het oorlogsmonument.

Tevens wordt overwogen een film over hem te maken, die in 2025 gebruikt kan worden als voorlichtingsmateriaal aan de jeugd van Sliedrecht om stil te staan bij de Tweede Wereld Oorlog en de viering van 80 jaar Vrijheid.

Er vinden twee lezingen plaats en wel op zaterdag 20 april en op donderdag 2 mei. De eerste lezing is alleen voor genodigden, voor de tweede lezing op donderdagavond 2 mei (aanvang 19.30 uur) kan men zich inschrijven bij het Sliedrechts Museum: secretariaat@sliedrechtsmuseum.nl. De lezing kost 5 euro per persoon (inclusief koffie of thee) Het aantal toegangskaarten is beperkt.

Bezoekers van het Sliedrechts Museum kunnen vanaf 20 april de tentoonstelling bekijken in de Raadzaal van het museum. Daar wordt eveneens een interview vertoond met Freek de Jonge, die zich heeft verdiept in Jan Koopmans en daar ook een lied over heeft geschreven.

Het Sliedrechts Museum bevindt zich op de Kerkbuurt 99 in Sliedrecht en is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 uur en 17.00 uur. Entree: 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen en houders van een museumjaarkaart.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie