Huis van burgemeester van Hattem
Huis van burgemeester van Hattem Fotocollectie Stamboom

De Stamboom brengt familie bij elkaar

Historie Deel je nieuws

Vorige week is de familie Langerman op bezoek gekomen uit Zuid Afrika. In 2017 kwam er een email binnen bij de genealogische vereniging De Stamboom, afkomstig uit Zuid Afrika. De familie Langerman wilde informatie over hun grootvader die vanuit Sliedrecht naar Zuid Afrika emigreerde. De Stamboom ging op zoek in het bevolkingsregister en de Burgerlijke Stand en vonden zo de betreffende grootvader. Nader onderzoek wees uit dat er nog verre familie hier in Sliedrecht woonde. Na enige mails over en weer werden de leden van de familie Langerman in contact gebracht. Dat resulteerde in 2017 al in een reünie van de familie in het onderkomen van De Stamboom, toen nog in De Reling.

Ruim een maand geleden was er ook bezoek uit het buitenland bij De Stamboom. Toen was het familie van Jan de Jong, de hoepmaker, uit Zweden. Na het overlijden van Vincent de Jong heeft De Stamboom een deel van zijn archief gekregen. Stukken over de hoepmakerij, de griendwerkers, eendenkooien in de Biesbosch, rekeningen en andere verslagen. Een mooie bron van informatie. Zijn zus in Zwitserland heeft recent de gemeentepenning, die hun vader Jan de Jong in de jaren 50 van de Gemeente Sliedrecht ontving, opgestuurd naar De Stamboom. Vergezeld van de krantenknipsels uit die tijd.

In 2018 hadden ze bij De Stamboom nog een buitenlands contact, een Argetijnse man informeerde naar de grootvader van zijn grootmoeder. Zijn grootmoeder was net overleden en tussen haar papieren vond hij een “paspoort” van haar grootvader, voorzien van het stempel van de Gemeente Sliedrecht. De naam van die grootvader was Marinus Kornelis Supet van Hattem, geboren te Sliedrecht op 6 december 1847. De Stamboom herkende direct de naam van Hattem, de eerste burgemeester van Sliedrecht heette zo. En na enig onderzoek bleek Marinus een kleinzoon van deze burgemeester Gerardus van Hattem. Waarschijnlijk ging Marinus van Hattem naar Argentinië voor een baggerwerk en ontmoette daar de vrouw waar hij mee trouwde. De Stamboom kon zo de meneer in Argentinië veel vertellen over zijn voorouders in Sliedrecht, ze mailden zelfs een foto van het huis van Gerardus van Hattem (zie foto), uiteraard was de ontvanger hun daar ontzettend dankbaar voor.

Ook benieuwd naar uw voorouders? De Stamboom helpt u graag (op weg). Voor actuele openingstijden en nieuws, zie www.destamboomsliedrecht.nl  Bestuur en vrijwilligers van De Stamboom wensen u Fijne Feestdagen met uw familie en een gezond en gelukkig 2020.

advertentie
advertentie