Onthulling kunstwerk Merwedegijzelaars Sliedrecht
Onthulling kunstwerk Merwedegijzelaars Sliedrecht Richard van Hoek

Kleine ceremonie bij standbeeld Merwedegijzelaars

Historie

SLIEDRECHT Bij het monument van de Merwedegijzelaars vond vandaag een kleine ceremonie plaats met burgemeester Jan de Vries. Het standbeeld van de Merwedegijzelaars op de Adriaan Volkersingel werd vorig jaar op 3 oktober onthuld.

Op 16 mei 1944 werden in de dorpen Sliedrecht, Hardinxveld en Werkendam honderden mannen opgepakt en afgevoerd naar Kamp Amersfoort, velen van hen kwamen terecht in de Duitse strafkampen. Van de groep mannen die bekend werd als Merwedegijzelaars keerden velen niet terug na de oorlog. In de drie dorpen zijn vorig jaar drie standbeelden van Richard van der Koppel onthuld ter nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars.

Bij de ceremonie zondagmiddag, 77 jaar na de razzia, waren Anja van der Starre en haar moeder aanwezig. Anja van der Starre zet zich al jarenlang in voor het levend houden van de historie van de Merwedegijzelaars. Zo zette ze de website op en was betrokken bij het plaatsen van het monument. 

Kleine ceremonie bij monument in Sliedrecht vandaag. Toespraak burgemeester @jandevries in aanwezigheid van Nicole Boer, mijn moeder en mij. Mama en ik kunnen niet in woorden vatten wat het betekent de #merwedegijzelaars op 16 mei eindelijk op ‘n waardige plek te kunnen herdenken pic.twitter.com/KD3cYz8AL2

— Anja van der Starre (@AnjaStarre) May 16, 2021
advertentie
advertentie