Een onderdeel van de verbeteringen aan het museum, was het plaatsen van zonnepanelen.
Een onderdeel van de verbeteringen aan het museum, was het plaatsen van zonnepanelen. Joost Verhoef

Vernieuwd Sliedrechts Museum wil graag open

Historie

SLIEDRECHT Het Sliedrechts Museum is er klaar voor: de heropening van de musea. Door het kabinet wordt gesproken over begin juni, maar wanneer precies hangt nog even af van de ontwikkeling van de coronacijfers. Het museum gebruikte de tijd die ze dicht was voor de nodige veranderingen en verbeteringen aan het museum, zo vertelt voorzitter Joost Verhoef.

door Marjanne Dijkstra

Onlangs kreeg het museum een grote gift van stichting De Kaai. Verhoef: ,,We hebben een aanvraag gedaan bij stichting De Kaai voor een bijdrage voor nodige verbeteringen aan het museum. We kregen echt een heel erg mooie donatie van tienduizend euro, meer dan we hadden durven denken. Dat geld hebben kunnen gebruiken voor de aanleg van luchtcirculatie, meer isolatie en de plaatsing van zonnepanelen. Zo kunnen we het museum nog meer verbeteren. Overigens dekte het bedrag niet de hele verbouwing, maar wel een groot deel. We zijn echt heel erg blij dat stichtingen zoals De Kaai het Sliedrechts Museum een warm hart toedragen.”

Bas Visser was supervisor tijdens de verbouwing en legt verder uit. ,,Het totale gebouw bestaat eigenlijk uit twee gebouwen, nummer 99 en nummer 101. Nummer 99 is een rijksmonument en er was geen ventilatie en er kon geen raampje open. Als je daar dan met dertig tot veertig man binnen staat is dat natuurlijk niet goed. Dat was vroeger al niet zo, maar nu in deze tijd met het coronavirus is ventilatie nog veel belangrijker. In het pand nummer 99 is dan ook een warmteterugwinsysteem geïnstalleerd. Hierdoor komt nieuwe verse lucht het pand in dat wordt gemengd met oude warme lucht uit het pand dat is gefilterd. Op nummer 101 was hier tijdens de verbouwing al rekening mee gehouden en is dat daar al aangelegd. Dit systeem is niet alleen beter voor de gezondheid van de vrijwilligers en de bezoekers van het museum, maar een beter klimaat hier binnen is zeker ook beter voor de spullen.”

De verbouwing is nu enkele weken afgerond en volgens Visser was het wel fijn dat er zonder bezoek kon worden gewerkt. ,,Alles was een troep en dan is het toch makkelijker dat er niemand komt. Van het nieuwe pand is trouwens de kap geïsoleerd en er zijn 48 zonnepanelen geplaatst. Door de extra isolatie schatten we in dat we klimaatneutraal kunnen gaan werken. Zo maken we het museum duurzaam en toekomstbestendig.”

Afbeelding
advertentie
advertentie