Afbeelding
Bertie den Breejen

Bestaand graf ontdekt van de in 1944 doodgeschoten bakkersknecht Wouter Smit

31 mei 2021 om 11:37 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Tijdens het jaarlijkse bloemen planten door leerlingen bij de begraafplaats, is er dit jaar een bijzondere vondst gedaan. Terwijl de leerlingen van de Koningin Wilhelminaschool de bloemen in de grond zetten, vond een gemeentewerker het graf van Wouter Smit, de bakkersknecht die op 14 april 1944 is doodgeschoten. Het bestaande graf is op 14 april 2021 ontdekt, precies 77 jaar na deze gebeurtenis. ,,Heel bijzonder en toevallig dat we dit graf deze dag hebben ontdekt. De gemeentewerker die het graf ontdekte is heel erg betrokken. Wij zijn daar nooit eerder mee bezig geweest en wisten dus niet dat het graf van Wouter Smit daar was, maar door alles wat wij nu ontdekt hebben, komen we steeds weer een stapje verder. En komen we steeds meer te weten over wat er toen gebeurd is. Nu kunnen we volgend jaar daar ook bloemetjes planten zoals we jaarlijks bij de oorlogsgraven doen”, vertelt Bertie den Breejen, voorzitter van Oranje Trouw.

De net voor de avondklok naar huis wandelende bakkersknecht Wouter Smit wordt op vrijdag 14 april 1944 nabij de spoorwegovergang door een landwachter doodgeschoten na het niet opvolgen van een bevel om te blijven staan. Als vergelding vindt er op woensdag 10 mei 1944 nabij de Helsluis in de Sliedrechtse Biesbosch een aanslag plaats waarbij twee landwachters worden gedood. Eén van de omgekomen landwachters is de vader van de jonge landwachter die Wouter Smit had doodgeschoten.

In het Hardinxveld-Giessendam hangt hierover een informatiebord op de zijgevel van De Spijcker op de hoek Stationsstraat-Damstraat.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Esther Coumans

advertentie
advertentie