Afbeelding
De Bonkelaar

Terugblik op het rijke verleden van de Bonkelaar (deel 6)

Historie

SLIEDRECHT De perioden voor de kerst waren leuke, gezellige maar ook drukke tijden in het centrum. De Stationsweg, de Scheldelaan en het gebouw de Bonkelaar glommen ’s avonds in het licht van de lantaarns en de kerstverlichting. In de maand december werd er regelmatig een kerstzangavond georganiseerd in samenwerking met de heren Martin Zonnenberg en Henny Korevaar. Medewerking werd verleend door veel koren waaronder het Hervormd Kerkkoor, het Interkerkelijk Jongerenkoor, de Volksstem en het Christelijk Gemengd koor Asaf. Er was ruimte voor samenzang en liederen als ‘Er is een kindeke geboren op aard’, ‘Stille nacht heilige nacht’ en ‘Ere zij God’ ontbraken niet. Ook verleende bijvoorbeeld In 1987 Harmonieverening Sliedrecht en in 1988 Harmonievereniging Crescendo muzikale medewerking.

Met de kerstdagen waren de kunst- en antiekbeurzen met vele kraampjes verspreid over bijna alle zalen. Heel veel curiosa, schilderijen en tekeningen en prachtige antieke meubels konden worden bekeken of worden aangeschaft. Op de 10e beurs van organisatiebureau Perfekt van mevrouw Zwaan kwam het Tros-A-Team de vele bezoekers verrassen.

Heel bijzonder en ook onvergetelijk waren de televisie-uitzendingen met in december 1978 de tweede Mike Burstynshow van de VARA. Veel Nederlandse artiesten ondersteund door de vocalgroup Jody Pijper en daarnaast beroemde buitenlandse artiesten zoals Petula Clark, Samantha Jones en een liveband traden daarin op. Oogstrelende balletten in schitterende decors en humoristische voorvallen op het toneel, wie herinnert zich nog de komische badscène met Mike Burstyn en Gerard Cox met de prachtige liedjes over Amsterdam, Parijs, New York en Wenen en het hartverwarmende optreden van het Sliedrechts Popkoor met onder andere ‘Dora de Binnenboel, Dora de Buitenboel’. In december 1980 waren er twee avonden opnames door Veronica van de Kerstshow van Seth Gaaikema, met de titel Geen woning geen kroning. Na wat repeteren met het publiek lukte het een lied samen met Seth uitgezonden te krijgen en werd er zelfs een heuse LP van gemaakt. Op YouTube is deze show terug te zien onder de titel  Seth’s kerstshow 1980.

Helaas is door de algehele lockdown het voorlopig niet meer mogelijk de Bonkelaartentoonstelling in het Sliedrechts Museum te bezoeken. Hopelijk kan dit nog wel in de tweede helft van januari 2022.

.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie