Januari was in de Bonkelaar altijd de maand van de nieuwjaarsconcerten.
Januari was in de Bonkelaar altijd de maand van de nieuwjaarsconcerten. prive

Terugblik op het rijke verleden van de Bonkelaar

Historie

SLIEDRECHT Januari was in de Bonkelaar altijd de maand van de nieuwjaarsconcerten. Mijn voorganger Nico van Gelderen had goede contacten met de Marinierskapel der Koninklijke Marine en zorgde dat ik voor het organiseren van die concerten in een gespreid bedje kwam. De Marinierskapel trad op eerst met de Dutch Swing College Band en later met Chris Barber Jazzband. Een unieke samenwerking die er ook was met de optredende artiesten zoals Lee Towers, Marjorie Barnes en het trio Louis van Dijk.

In 1983 verzorgde het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest samen met Lori Spee een onvergetelijk concert. De grote wens om samen met Crescendo Sliedrecht, E.M.S. Hardinxveld-Giessendam en Excelsior Papendrecht een regionaal nieuwjaarsconcert te geven werd in 1984 gerealiseerd en kreeg een jaarlijks vervolg. In 1987 volgde de Harmonievereniging Sliedrecht als vertegenwoordiger Crescendo op. De colleges van B&W van de drie gemeenten werden voor een bezoek uitgenodigd. De burgemeesters Hendriks, van Wouwe en Soetendaal, en later opvolger Bandell gaven graag gehoor aan de uitnodigingen en klapten op de Radetzkymars enthousiast mee. In de nieuwjaarspeech van de directeur van de Bonkelaar, voorafgaand aan de nieuwjaarsconcerten, werden de hoogtepunten van het afgelopen jaar aangehaald. Ook werd de gemeente Sliedrecht bedankt voor het toekennen van de jaarlijkse subsidie en het personeel en Bonkelaar-bestuur voor hun inzet. De nieuwe plannen en ideeën voor de komende jaren werden ook ontvouwd. 

Hoogtepunten waren in 1982 de 500.000ste bezoeker, in 1984 de toekenning van de erepenning van de gemeente Sliedrecht en in 1988 de miljoenste bezoeker voor de Bonkelaar. De hoogtepunten van dit jaar zijn voor mij: de succesvolle verkoop van het boek De Bonkelaar, dat tot stand is gekomen dankzij Michiel van Houselt en het feit dat dit boek werd opgenomen in de Koninklijke Bibliotheek Den Haag ter vastlegging cultureel erfgoed Nederland. De expositie Bonkelaar Experience in het Sliedrechts Museum en het weerzien met de eerste direkteur Cyriel van Dijk waren de kersen op de taart. Veel dank ben ik verschuldigd aan de redactie van het Hardinxvelds en Sliedrechts Kompas die het mogelijk maakten dat er de afgelopen weken terugblikken mochten worden gegeven op het rijke verleden van de Bonkelaar. Een prachtige afsluiting van mijn periode in de Bonkelaar, de cirkel is rond. Mede namens mijn vrouw Marijke wens ik u allen een gezond en voorspoedig 2022 toe.

P. Mostert

Afbeelding
advertentie