Burgemeester De Vries en wethouder Spek kijken mee met  Arie Sprong en Janny de Paus.
Burgemeester De Vries en wethouder Spek kijken mee met Arie Sprong en Janny de Paus. Richard van Hoek Fotografie

Watersnoodramp blijkt in Sliedrechts Museum nog springlevend

1 februari 2023 om 11:10 Historie

SLIEDRECHT In de vroege ochtend van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 voltrok zich een ramp zonder weerga in Nederland. Een ongelukkige samenloop van zware storm uit noordwestelijke richting met vloed én springtij deden de dijken op verschillende plekken in ons land doorbreken. In totaal overleden er bijna 2000 mensen in Nederland. Hoewel de ravage in Zeeland het grootst was, waren er ook andere delen van ons land onderliepen. Ook grote delen van Sliedrecht stonden onder water. Dinsdag kwamen burgemeester Jan de Vries en wethouders Ton Spek, Roelant Bijderwieden en Cees Paas naar het Sliedrechts Museum om te kijken naar de kleine tentoonstelling over de Watersnoodramp, maar vooral ook om te luisteren naar de verhalen van ooggetuigen.

door Marjanne Dijkstra

Zeventig jaar geleden is het inmiddels, maar voor de aanwezigen die de ramp bewust hebben meegemaakt voelt het als de dag van gisteren. Jenny de Paus - Vogel was bijna 5 jaar toen de Watersnoodramp zich voltrok. Haar vader zat bij de Nationale Reserve en moest aan de slag. ,,Wij woonden op De Kaai en mijn moeder, jongere zus en ik moesten verplaatsen naar het huis van de notaris in Wijk B. Ze kwamen ons halen met een militaire wagen. In het huis van de notaris werden nog meer mensen opgevangen. Achteraf bleek dat we niet weg hadden gemoeten, want ons huis liep niet onder. Ik weet nog heel goed dat het een spannende tijd was.” 

SPANNING

Ook Herbert de Keizer heeft levendige herinneringen aan die nacht in 1953. ,,Ik was 10/11 jaar en we woonden op Baanhoek. Zaterdagavond zagen we al dat het water hoog stond en we dekten het toilet af. Toen stroomde dat allemaal nog zo de rivier in. Mijn vader was bij de brandweer en na het blussen van een brand wilden hij en zijn collega’s terug naar huis gaan die avond. Ze vertrouwden het niet en zijn wakker gebleven. Ik werd die nacht uit bed gehaald en voelde de spanning die er hing. Het was natuurlijk allemaal zo gek. In de ochtend gingen er colonnes koeien richting Papendrecht. Die werden uiteindelijk opgevangen in de TP-garage.” 

Pas in de loop van zondagmiddag hoorden we via de radio wat er in Zeeland was gebeurd. 

Piets van der Steen was 20 toen het water kwam. ,,Die zaterdagavond waren we naar de zang geweest en het stormde hard. We vonden dat gezellig, maar hadden natuurlijk geen idee wat er zou gaan gebeuren. Zondagochtend kwam ook het water hoog in ons huis aan de Frans Halsstraat. De planken van de vloer trokken krom en dat moest uiteindelijk worden vervangen. Ik heb zelf drie weken bij een vriendin gelogeerd, dat was eigenlijk best leuk. Mijn ouders woonden ook tijdelijk ergens anders. De échte impact van de ramp drong niet zo snel door als het nieuws tegenwoordig. Pas in de loop van de zondagmiddag hoorden we via de radio wat er in Zeeland was gebeurd. Steeds werd het aantal doden bijgesteld en ontdekten we de ware omvang van de ramp.” 

KOEIEN OPJAGEN

Remco van de Ven was 9 toen de Watersnoodramp zich voltrok. ,,Mijn vader stond beneden aan de trap op me te wachten met kaplaarzen en de kachel was al op tafel gezet, het was lastig om die zomaar uit te krijgen. Als kind vond je al dat water natuurlijk geweldig. Mijn iets oudere buurjongen kwam ‘s morgens vroeg om te vragen of ik mee ging helpen met het opjagen van de koeien. Die moesten naar een veilig deel van het dorp. Bij de Stationsweg kregen we van de boer een eind wilgentak en moesten we de koeien zo ver mogelijk de dijk op jagen. Uiteindelijk kwamen ze achterop de Industrieweg te staan. Ik was pas laat in de middag thuis, mijn moeder was erg ongerust.”

GERAAKT

Burgemeester Jan de Vries was geraakt door de verhalen van de mensen die de Watersnoodramp hadden meegemaakt. ,,Water heeft nog steeds een prominente plek in onze samenleving en zeker ook in Sliedrecht. We mogen veel genieten van het water, maar er is ook altijd een dreiging. Het is belangrijk dat we van deze ervaring leren. Zeker met het oog op de klimaatverandering, zodat we weten hoe we in de toekomst moeten handelen. Dat we nu hier deze verhalen hebben mogen horen is ontzettend waardevol, op deze manier komt historie tot leven.”

In het Sliedrechts Museum is een verzameling foto’s en filmpjes te zien over de Watersnoodramp in Sliedrecht. De tentoonstelling is vandaag (1 februari) en zaterdag 4 februari tussen 14.00 uur en 17.00 uur te zien in het museum. Bij grote belangstelling wordt hij verlengd.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie