Een van de panden waarin het ziekenhuis in gevestigd was.
Een van de panden waarin het ziekenhuis in gevestigd was. Jan Wieman

Expo over meer dan 100 jaar gezondheidszorg

15 december 2019 om 08:09 Kunst

SLIEDRECHT Vanaf half januari zal in het Sliedrechts museum aan de Kerkbuurt een expositie te zien zijn over de gezondheidszorg in Sliedrecht. Het dorp heeft in 146 jaar vijf 'ziekenhuizen' gekend. Een paar daarvan verdienden die naam eigenlijk niet. Het museum is op zoek naar oude materialen die mensen mogelijk nog in hun bezit hebben en de oude verhalen die zij kennen over de gezondheidszorg van de afgelopen eeuw.

door Jan Wieman

Bert Gort, de samensteller van expositie, toont al foto's van vroegere artsen en oude ambulances, medische hulpmiddelen en ziekenhuizen. Ook zijn er in de archieven van de Historische Vereniging en van particulieren allerlei stukken opgedoken die benut kunnen worden voor de expositie. ,,Maar ik vertrouw erop dat er mensen zijn die nog meer dingen in hun bezit hebben en die ze aan ons willen uitlenen of die nog dingen weten die zij op papier hebben of op kunnen schrijven, ik wil ze graag ontvangen."

Het moet rond het einde van de eerste wereldoorlog een erg verdrietige tijd geweest zijn in het dorp: er vielen meer dan 100 doden als gevolg van de Spaanse griep. Al eerder sloegen aan het eind van de 19de eeuw de cholera en de tyfus nogal eens toe.

Het was niet alleen maar kommer en kwel. Vanaf 1850 waren er al 2 apotheekhoudende huisartsen, in 1930 was er een openbaar badhuis met veertien douches en twee badkuipen, in 1970 werd de Merwebolder geopend.

Bert Gort ontvangt vanaf 18 december tijdens de openingstijden van het museum (woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00-17.00 uur) graag uw spulletjes, foto's of verhalen op papier. Maar neemt u eerst even contact met hem op via email: brtgort@gmail.com. Wie geen computer heeft kan hem tijdens de openingsuren ook bellen via 06 12051565.

Het huidige poliklinisch centrum van het ASZ in het Stationspark
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie