Afbeelding
Baggermuseum

Baggermuseum toch open

Kunst

SLIEDRECHT Het Nationaal Baggermuseumen de BaggerPraktijkTuin zijn zaterdag 12 september open van 13.30 tot 17.00 uur. De weg er naar toe is wel iets anders dan normaal. De Molendijk wordt die dag namelijk voorzien van een toplaag asfalt. Daar begint de aannemer 7.00 uur  mee en verwacht rond 16.00 uur het werk op te leveren.

Hoe kom je dan bij het Baggermuseum? Via de Geulstraat, rechtsaf de Molendijk op en parkeren op het voorterrein van Royal IHC. Klein stukje lopen, ongeveer 200 meter en je bent bij het Baggermuseum. 

Wat is er te zien? De fraaie collectie van baggerwerktuigen van vroeger tot nu met begeleidende verhalen van vakkundige rondleiders. In de zaal van de wisselexposities is een voorstelling te zien over het bergen van scheepswrakken waar baggerbedrijven een berlangrijk aandeel in hebben gehad. Bekijk het schaalmodel van het fregat ‘Lutine’, het schip verging in een vliegende storm bij Terschelling en was beladen met goud en zilver. Zou die lading er nog liggen? In de monding van de Waterweg zonk het vrachtschip ‘Faustus’. Adriaan Volker en Bos & Kalis baggerden een diep gat waar het schip in wegzakte. Een maquette op schaal laat zien hoe dat is uitgevoerd.

Bezoek ook het Koetshuis met werkende stoommachines en een demonstratie met een snijkopzuiger. Ook de stoombaggermolen ‘Friesland’ kan bezocht worden. In de BaggerPraktijkTuin kan jong en oud zich vermaken met de principes van het baggerwerk: zelf doen dus. Spannend en leerzaam.

advertentie
advertentie