Canticum Amicorum
Canticum Amicorum Menno Bemelmans

Johannes Passion 300 jaar in Grote Kerk Sliedrecht

4 maart 2024 om 10:08 Lokaal Deel je nieuws

Dit jaar is het precies 300 jaar geleden dat Johann Sebastiaan Bach zijn Johannes Passion (BWV 245) dirigeerde in de Nikolaikirche in Leipzig (Duitsland). Bach heet het werk gecomponeerd om uit te voeren op Goede Vrijdag en hij heeft op indringende wijze het lijden en sterven van Jezus in deze passie vertolkt. In de jaren die volgden na de eerste uitvoering heeft Bach nog verschillende wijzigingen aangebracht in zijn passie of alternatieve openings- en slotkoren gecomponeerd. 

In dit bijzondere jaar - precies 300 jaar na de eerste uitvoering - klinkt de Johannes Passion ook in de Grote Kerk in Sliedrecht, uitgevoerd door kamerkoor Canticum Amicorum, het Ars Musica Orkest en diverse solisten, onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. Omdat de uitvoering van dit jaar een speciaal karakter heeft, zal één van Bach’s alternatieve slotkoren worden uitgevoerd voor aanvang van de pauze. Bach schreef het ‘Christe, du Lamm Gottes’ als een wonderschoon alternatief voor het al even prachtige ‘Ach, Herr, lass dein lieb Engelein’. In de uitvoering op zaterdag 9 maart in de Grote Kerk Sliedrecht zal zowel het ‘Christe, du Lamm Gottes’ klinken (voor de pauze) als het ‘Ach, Herr, lass dein lieb Engelein’ (aan het einde van de passie). 

Kaarten voor de Johannes Passion op 9 maart in de Grote Kerk in Sliedrecht zijn verkrijgbaar via de website van het kamerkoor: www.canticumamicorum.nl

advertentie
advertentie