AED op de werkvloer
AED op de werkvloer ANP Foto

'AED-dekking Sliedrecht optimaal'

lokaal

SLIEDRECHT Sliedrecht heeft binnen haar gemeentegrenzen voldoende defibrillatoren (AED's) en het aantal vrijwilligers dat deze apparaten kan bedienen groeit nog steeds.

door André van der Vlerk

Dat zei wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) dinsdagavond op raadsvragen van voorman Nico de Jager van SGP-ChristenUnie.

Intussen hangen er in Sliedrecht 37 AED's en zijn er 374 vrijwilligers die daarmee uit de voeten kunnen. Ze zijn aangesloten bij een alarmeringssysteem dat waarschuwt zodra burgers in nood moeten worden gereanimeerd. Ze maken hierbij gebruik van de dichtstbijzijnde AED-locatie.

Vorig jaar juli beschikte Sliedrecht nog over 31 defibrillatoren en 277 vrijwilligers. De dekking is zo geregeld dat er op elke locatie in het dorp binnen zes minuten een vrijwilliger met AED kan worden opgeroepen. Met deze cijfers voldoet de gemeente aan de normen van HartslagNu, het voormalige Hartveilig Wonen. ,,Sliedrecht is in 2017 al hartveilig verklaard", aldus Schlieker-Visser dinsdag.

Deze week komt de wethouder met een schriftelijke beantwoording van de vragen die al geruime tijd geleden door SGP-ChristenUnie zijn gesteld. De raad nam in 2016 een amendement aan waarmee Sliedrecht, verspreid over de gemeente, voldoende AED's zou moeten krijgen. Bij de antwoorden van b en w zit ook een tekening van de AED-dekking die volgens Visser-Schlieker als optimaal mag worden beschouwd.

GEEN GEZONDHEIDSRISICO'S Dat de beantwoording van de raadsvragen lang op zich liet wachten had volgens haar een procedurele oorzaak. Ze verzekerde De Jager dat Sliedrecht geen onnodige gezondheidsrisico's loopt. Verder is het niet nodig om bij de begrotingsbehandeling van eind oktober extra middelen voor defibrillatoren te reserveren.

De wethouder zei dat alle vrijwilligers op de hoogte zijn van de locaties waar de AED's zich bevinden. ,,Mensen die op straat in een noodgeval hulp zouden willen verlenen, weten dat niet. Maar dat is nu eenmaal zo."

advertentie
advertentie