Dominee Alexander Veerman is onlangs begonnen in de Gereformeerde Kerk.
Dominee Alexander Veerman is onlangs begonnen in de Gereformeerde Kerk. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Dominee Alexander Veerman: 'Kerk moet plek zijn om op adem te komen'

28 oktober 2018 om 08:49 lokaal

SLIEDRECHT Nieuwe gezichten in de Sliedrechtse straten; sinds kort betrekken Alexander en Esther Veerman en hun twee honden de pastorie van de Gereformeerde Kerk (PKN). Het stel kwam vanuit Vriezenveen naar Sliedrecht om door te gaan met het werk dat de gemeente onder leiding van Joost Schelling heeft opgezet; het actief betrokken zijn in de samenleving. ,,Dat begint al bij het uitlaten van de honden, dan kom je genoeg mensen tegen die open staan voor een praatje."

door Suzanne Heikoop

,,Ik ben opgegroeid met de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk", vertelt de op 7 oktober bevestigde predikant. ,,Als kind ging ik met mijn vader naar de open dag van de vrijgemaakte school in Kampen. Eén van de leraren bad daar of God een van de jongens bereid wilde maken om Hem te dienen in het ambt. Dat raakte mij en zorgde ervoor dat ik theologie ging studeren aan de Vrijgemaakte Universiteit in Kampen. Daar leerde ik mijn vrouw Esther kennen, die aan de Gereformeerde Universiteit studeerde. De reactie van de vrijgemaakte kerk in die tijd was zo hevig dat ik mijn vertrouwen in de kerk verloor, mijn geloof kwijt raakte en geen predikant meer wilde worden. Ik werd gereformeerd, en Esther werd predikant in Brouwershaven. Helaas moest zij vanwege gezondheid met emeritaat gaan. In die jaren groeide het besef dat God mij nooit had losgelaten. Daardoor groeide ook het verlangen om toch predikant te worden. Zo kwam ik in mijn eerste gemeente: de Protestantse Gemeente in 't Harde."

In 2014 werd Veerman predikant van de Ontmoetingskerk in Vriezenveen. ,,Onze zoon ging vanuit daar op kamers in Zwolle. Ik genoot van mijn tijd in Twente, maar kon daar mijn ei in het missionaire gedeelte van het vak niet echt kwijt. Ik gaf bij het mobiliteitsbureau van de landelijke kerk aan dat ik eventueel open stond voor een gemeente die op dat gebied meer te vragen en te bieden had. Die legden op een gegeven moment lijntjes met de gemeente in Sliedrecht."

In de Sliedrechtse gemeente had Ds. Joost Schelling vorig jaar mei afscheid genomen. Veerman: ,,Joost heeft, samen met de kerk, een bepaalde beweging op gang gebracht. De kerk is meer naar buiten getreden en heeft veel contacten in de samenleving opgebouwd. Het werd een actieve, bevlogen gemeenschap met veel betrokken vrijwilligers die oog hebben voor de toekomst. De organisatie in het pastoraat en de vergaderstructuur werd veranderd, er werden een aantal dingen afgestoten om terug naar de kern te gaan. In de samenleving bestaat nog wel eens het beeld dat de kerk vooral mensen beoordeelt of afkeurt op hun levenswijze. Dat beeld wil de kerk veranderen. Iedereen is welkom, ongeacht de afkomst of geaardheid. De kerk en de gemeente moet een plek zijn om op adem te komen, elkaar te vinden en te bemoedigen."

In de verbintenisviering droeg Veerman voor het eerst een toga. Toch was het voor hem niet vanzelfsprekend om naar een volgende gemeente te gaan. ,,Ik heb me altijd ongemakkelijk gevoeld in een toga. Ik kon niet goed onder woorden brengen waarom, maar het was te groots. Vanuit mijn start van twijfel over- en worsteling met God vond ik het al heel wat dat ik op de kansel mocht staan. Toen ik nadacht over de vormgeving van mijn toekomst, dacht ik er ook over om mijn kwaliteiten buiten de kerk toe te passen. Er kwam een functie voorbij waarvoor ik alleen nog een aantekening moest halen en een opleiding moest volgen. Toen Sliedrecht aanklopte was de opleidingscoördinator twee weken op vakantie en hing het wel of niet krijgen van de andere baan van hem af. Ik accepteerde de uitnodiging voor een gesprek. Die samenkomst was heel intens. Ik werd enorm geraakt door het geloof, de Heilige Geest en de roeping van de kerk. Dit was heel erg wat zowel Esther als ik zochten. We ervoeren verbondenheid en voelden de leiding van God in dit contact, waardoor we het beroep graag aannamen. Hier in Sliedrecht heb ik mijn ambt opnieuw vormgegeven. Ik ben opnieuw door God geroepen om werk voor Hem te mogen doen. God heeft mij vastgehouden en dat heeft mij hoop gegeven, van die hoop wil ik getuigen. Daar hoort de toga bij, dus die draag ik nu met trots."

De Veermannen hebben al een aardig beeld van de Sliedrechtse inwoners. ,,Naast de diepe gesprekken is er in deze gemeente ook veel vriendelijkheid en ruimte voor humor, zowel in de kerk als op straat. Sliedrechters zijn doeners met diepe gronden. Je kan niet zomaar komen aanwaaien en denken dat je iemand kent, er moet vertrouwen groeien. Dat is goed, het maakt het contact sterker. De mensen hier zijn heel behulpzaam en geven ons een welkom gevoel. Toen we het beroep accepteerden was de pastorie in korte tijd klaar om te bewonen. Gemeenteleden hebben daar heel was klustijd aan besteed. Dat was heel fijn, want het was twee uur rijden van Vriezenveen naar Sliedrecht. Ook tijdens de verbindingsdienst hebben we de warmte van Sliedrecht ervaren. Er was veel belangstelling vanuit de samenleving en andere kerken. Tijdens het uitlaten van de honden maken we regelmatig een praatje en het contact in de straat kwam ook vrij snel tot stand. Toch moeten we de omgeving nog wel verkennen. Eén van onze gemeenteleden heeft onze honden meegenomen naar de Biesbosch. Die viervoeters zijn er dus al geweest en ik nog niet. Daar moet snel verandering in komen."

Dominee Alexander Veerman is te volgen op Twitter, Instagram en Facebook. Daar schrijft hij over de dingen die hem raken en staat hij open voor een gesprek. Voor gewone gesprekken is hij uiteraard ook beschikbaar. Op de vernieuwde website van de gereformeerde kerk www.gksliedrecht.nl zijn de activiteiten van de kerk en de contactgegevens van de predikant te vinden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie