Naderend einde voor Boerhaave

24 november 2018 om 09:04 lokaal

SLIEDRECHT Na 45 jaar komt een einde aan buurtvereniging Boerhaave. Een hard gelag voor het bestuur en de leden van de sympathieke vereniging aan de Stationsweg in Sliedrecht. ,,Op 31 december loopt het huurcontract af en gaat de stekker eruit", aldus een zichtbaar aangeslagen Jan Booij (70). Als penningmeester en gewaardeerd lid zet Jan zich sinds 35 jaar in voor de vereniging en draagt het een warm hart toe. ,,Het voelt als mijn kind, ik word hier erg verdrietig van." Secretaris Peter Eikelenboom (71) vult aan: ,,De gemeente wil het pand niet langer aan ons verhuren. En wij hebben niet de middelen om het pand te kunnen kopen."

door Bettine Brouwer

De vereniging, ooit begonnen in de oude Boerhaaveschool in Wijk B (Rivierdijk) op de eerste autoloze zondag op 16 december 1973, organiseert verschillende activiteiten in het pand naast Elektra. ,,We waren erg blij toen we 12 jaar geleden dit pand mochten betrekken. Het is van oudsher een zusterhuis geweest voor het naastgelegen herenhuis en herbergt daarmee een stukje Sliedrechtse historie. De meeste leden komen iedere dag, er wordt gekaart en gebiljart in competitieverband, gedart en er worden regelmatig bingoavonden voor de hele familie georganiseerd", vertelt bestuurslid Theo van Houwelingen (54). ,,En natuurlijk wordt er veel met elkaar gepraat, gelachen en lief en leed gedeeld."

Twee jaar geleden werd bekend dat de vereniging op zoek moest naar een ander onderkomen. Voor de bereikbaarheid is het voor de leden belangrijk dat het redelijk centraal gelegen is in de gemeente, ze 'schappelijke' kosten hebben en onafhankelijk kunnen zijn. Het bestuur vertelt actief op zoek te zijn geweest naar een ander pand, maar heeft deze tot nu toe niet kunnen vinden. Ook niet door met andere verenigingen een onderkomen te delen. ,,Voor ons is het van belang dat er een bar en een keuken aanwezig zijn, omdat onze inkomsten daarvan afhankelijk zijn. Deze faciliteiten zijn er vaak niet of kunnen niet gedeeld worden. Daarnaast blijken de openingstijden een struikelblok, we kunnen er namelijk niet tegelijkertijd zijn", vertelt het bestuur.

Toen een verdere zoektocht niets opleverde, heeft de vereniging besloten de activiteiten te stoppen en daarmee de vereniging op te heffen. ,,We hebben nul medewerking van de gemeente gekregen", aldus het bestuur. ,,Wij komen niet voor op de agenda van de gemeente, dat is zeer teleurstellend. De geruchten gaan dat de naastgelegen Grote Kerk het pand en de omliggende grond wil gaan aankopen. Dat vindt de gemeente veel interessanter, dan een ontmoetingsplek voor een hechte groep mensen in stand houden."

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie