Zand onderzoeken in het Baggermuseum

20 december 2018 om 11:37 lokaal

SLIEDRECHT In de expositie 'Zand in beweging' - nu te zien in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht - staan de zandwinning en het zandtransport in Nederland centraal. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen: als echte 'zandonderzoeker' leren ze alles over zand in het Zandlab. Tijdens de kerstvakantie kunnen ze met verschillende kleuren zand een kleurplaat maken.

Zand is voor Nederland een belangrijke bouwstof. Wegen, spoorlijnen, nieuwbouwwijken en betonindustrie: zonder zand zou het allemaal niet mogelijk zijn. 'Zand in beweging' laat zien hoe zand wordt gewonnen en verwerkt. In het Zandlab leren kinderen van 8 jaar en ouder meer over de eigenschappen van zand.

Net als een echte wetenschapper gaan de kinderen in het Zandlab aan de slag, inclusief witte jas, veiligheidsbril en klembord om hun ontdekkingen op te noteren. Zo kunnen ze zandkorrels bekijken onder de microscoop, grind opmeten en zand zeven met échte zandzeven. Ook leren ze welk zand waar in Nederland voorkomt. Als ze na afloop hun vragenformulier inleveren bij de balie, mogen ze een zandlopertje in hun favoriete kleur uitzoeken.

Passend bij deze tentoonstelling is er tijdens de kerstvakantie een speciale kinderactiviteit. Met lijm, gekleurd zand, potloden en stiften maken ze van een kleurplaat een echt zandkunstwerk. Tijdens hun museumbezoek kunnen kinderen van 8 jaar en ouder aan een speciale knutseltafel aan de slag met hun kleurplaat. Jongere kinderen zijn ook welkom om samen met een (groot)ouder te komen knutselen.

In de eerste week van de kerstvakantie is het Nationaal Baggermuseum geopend op woensdag 26 december (Tweede Kerstdag) tot en met vrijdag 28 december van 14.00 tot 17.00 en op zaterdag 29 december van 11.00 tot 17.00. Per 1 januari 2019 hanteert het museum andere openingstijden. Op woensdag 2 januari tot en met zaterdag 5 januari is het museum open van 13.30 tot 17.00. Meer informatie: www.baggermuseum.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie