Afsluiting recreatiebos in Hollandse Biesbosch door boomsterfte

22 februari 2019 om 11:23 lokaal

DORDRECHT Parkschap Nationaal Park De Biesbosch sluit met onmiddellijke ingang een bosgebied in recreatiegebied de Hollandse Biesbosch. De bomen in dit stukje bosgebied, voornamelijk essen, zijn aangetast door een parasiet, waardoor er boomsterfte aan het optreden is. Aangetaste bomen zijn een voedingsbron voor schimmels, zoals de honingzwam, die steeds meer verschijnt aan de stammen van de bomen in dit stuk bos.

De honingzwam vestigt zich aan de voet van zieke bomen en versnelt het proces van verrotting van wortels en stam. De langzaam afstervende boom wordt instabiel en valt uiteindelijk om. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties als het bos voor bezoekers toegankelijk zou blijven.

Parkschap Nationaal Park De Biesbosch heeft daarom besloten om het bos vanaf vandaag te sluiten voor publiek. Er lopen diverse onverharde wandelpaden en gemarkeerde routes door het bos, die tot nader order niet meer bereikbaar zijn. Het bos is afgezet met hekken. Borden informeren het publiek over de reden van afsluiten en het gevaar van betreden.

In de zomer wordt gestart met het verwijderen van takken en gevallen bomen en het rooien van aangetaste bomen. Deze ingrijpende werkzaamheden kunnen pas dan plaatsvinden, omdat de grond tot die tijd te drassig is en hierdoor overmatige schade aan natuur en paden zou worden aangericht. Hoewel de werkzaamheden dus pas in de zomer starten, wordt het gebied uit veiligheidsoverweging al wel afgesloten voor publiek. Henk Bronkhorst, Hoofd Beheer in de Hollandse Biesbosch: ,,Het is te risicovol om het bos open te houden voor bezoekers. Er breken takken af en er staan bomen op omvallen. Je hoort aan het kraken van de takken dat er veel dood hout is. We willen voorkomen dat er ongelukken gebeuren."

De aanpak van gestorven bomen en afgebroken takken door essensterfte zal gelijk worden gecombineerd met regulier bosonderhoud, waardoor de rust in het bos zo min mogelijk wordt verstoord en het bos maar één aaneengesloten periode hoeft te worden afgesloten.

Na het opruimen en rooien wordt aansluitend gestart met het aanplanten van jonge bomen, om weer een vitaal en gevarieerd bos terug te krijgen. Het herplanten van de bomen gebeurt in de maanden november t/m maart. Hoewel veel planten en struiken al snel opkomen, duurt het daarna een aantal jaar tot het er weer uitziet als een bos.

Het geheel aan werkzaamheden zal naar alle waarschijnlijkheid tot in 2021 duren. Het bosgebied blijft gedurende de werkzaamheden gesloten.

De aanplant van de nieuwe bomen in dit stuk bos wordt ondersteund door Drukkerij Tuijtel uit Hardinxveld Giessendam. Opdrachtgevers van Tuijtel kunnen hun drukwerk klimaatneutraal laten vervaardigen, waarbij een gedeelte van de bijdrage gebruikt wordt voor de aanplant van bomen in dit te hernieuwen bos in de Hollandse Biesbosch. Meer informatie is te vinden op www.biesboschcentrumdordrecht.nl.

advertentie
advertentie