Afbeelding
www.schilthuizen.nl

Sliedrecht onderzoekt veiligheid

27 maart 2019 om 15:50 lokaal

SLIEDRECHT De gemeente Sliedrecht start een veiligheidsbelevingsonderzoek. Het onderzoek moet in beeld krijgen hoe de inwoners van Sliedrecht de veiligheid in de gemeente ervaren. Burgemeester Bram van Hemmen vertelt: ,,De objectieve veiligheid stijgt al jaren. Het probleem is echter dat het gevoel van veiligheid niet mee groeit. De vraag is dus of het gevoel correct is of dat de cijfers correct zijn. Om als college een beter beeld te krijgen voordat we nieuw beleid opstellen, willen we onderzoek doen naar de beleving van de veiligheid van de inwoners van Sliedrecht. Veiligheid maak je namelijk met elkaar en ik kan niet alles zien en horen: er wonen nog 25.000 mensen in Sliedrecht."

Het is de eerste keer dat er in Sliedrecht een veiligheidsbelevingsonderzoek plaatsvindt. De uitkomsten van het onderzoeken moeten worden meegenomen in het nieuwe Integraal Veiligheidsplan dat voor de zomer klaar moet zijn en na de zomer door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd.

Burgemeester Bram van Hemmen legt uit: ,,Elke vier jaar maken we een Integraal Veiligheidsplan waarin staat waar de focus op ligt voor de komende vier jaar. Dat kunnen bijvoorbeeld woninginbraken of autodiefstal zijn. Het is een effectief instrument en we hebben er al veel doelen mee behaald. Daarom vind ik het belangrijk dat iedereen in Sliedrecht daarover kan meedenken."

Het Bewonerspanel Sliedrecht - dat bestaat uit zo'n 350 mensen - wordt betrokken bij dit onderzoek, maar de gemeente Sliedrecht trekt het breder. Van Hemmen: ,,Het is belangrijk dat aan de harde cijfers nu meer kwalitatieve data worden toegevoegd. Ik wil zien wat Sliedrecht ziet. Alleen op die manier kunnen we samen met onder andere de politie en Buurttoezicht de zorgen wegnemen of juist de veiligheid opschalen."

Het is de bedoeling om te weten te komen welke zaken inwoners goed vinden en wat zo moet blijven. De gemeente wil ook weten hoe de inwoners betrokken willen zijn bij een veilig Sliedrecht. Van Hemmen: ,,De mensen die ik spreek zijn heel tevreden. Ik hoor hooguit over basale zaken als te hard rijden. Maar ik kom niet iedereen tegen en als je het niet meldt, kan ik niets doen. Ik hoop dat een groot deel van die 25.000 mensen in het dorp de vragenlijst invult, zodat we een fijnmaziger beeld krijgen van de veiligheidsbeleving in het dorp. Veiligheid is niet alleen van de overheid, maar dat doe je samen." Van Hemmen voegt toe: ,,Ik ben er best een beetje trots op dat we met het doen van dit onderzoek een beetje voorop lopen. Ik kan ook niet beloven dat ik alles kan oplossen, maar we kunnen het wél beter maken. Samen kunnen we Sliedrecht echt mooier maken."

Het onderzoek staat vanaf 27 maart open op www.sliedrecht.nl/vragenlijst. Het onderzoek bestaat uit elf vragen en duurt vijf minuten. Het is mogelijk om deel te nemen tot en met vrijdag 12 april.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie