Piet Vat werd dinsdagavond geïnstalleerd tijdens een extra raadsvergadering.
Piet Vat werd dinsdagavond geïnstalleerd tijdens een extra raadsvergadering. Richard van Hoek

Vat: 'Ik wil met de mensen praten'

27 maart 2019 om 14:32 lokaal

SLIEDRECHT Het was een heftig jaar voor Piet Vat (64), de nieuwe wethouder van Sliedrecht. Eind 2018 verloor hij zijn vrouw Lena aan kanker. Amper drie maanden later gaat hij aan de slag voor de SGP-ChristenUnie in Sliedrecht. Dinsdag 26 maart werd hij beëdigd en geïnstalleerd als wethouder. Vat: ,,Het helpt dat ik weet dat Lena dit ook fijn en mooi zou hebben gevonden."

[door Marjanne Dijkstra

De in Dordrecht geboren Vat werd op 1 april 2010 beëdigd als wethouder in de gemeente Nieuw-Lekkerland. Begin 2013 ging die gemeente op in de gemeente Molenwaard. Hij had een sociale portefeuille met onder andere jeugdzorg, de wmo, werk en inkomen, maar ook onderwijs en een aantal grote projecten.

Hij noemt het wethouderschap 'geweldig'. ,,Het is een functie met veel belangen en het is heerlijk om met en in de samenleving bezig te zijn. In de gemeente Molenwaard hadden we geen gemeentehuis. Mijn wandelgangen waren op straat en ik was veel meer buiten bezig en werkte op locatie. Terwijl ik onderweg was werd ik ook wel eens uitgenodigd voor een kop koffie. Het leverde me fijne gesprekken op. Soms kwam het op een totaal ander onderwerp, maar zo ben je zichtbaar als wethouder."

ZORGEN Waarschijnlijk zou Vat 1 januari 2019 voor de nieuwe gemeente Molenlanden aan de slag zijn gegaan. Zijn 2018 liep echter anders dan verwacht. Begin 2018 bleek zijn vrouw Lena ernstig ziek. ,,Op 3 januari 2018 zaten we in het ziekenhuis en kreeg mijn vrouw de diagnose blaaskanker. Op zich is dat goed te behandelen. Ze werd geopereerd en kreeg chemokuren. De berichten waren positief. Lena herstelde goed, tot in september bij een check bleek dat 2 van de 10 weggehaalde lymfeklieren tóch niet schoon waren. Een maand later bleken er uitzaaiingen in lever en longen, weer een maand later bleek er een tumor in haar rug te zitten en kreeg ze een hoge dwarslaesie. Zes december kwam ze thuis en op 30 december is ze overleden. Ik ben dankbaar dat ik die laatste tijd voor haar kon zorgen samen met onze 8 ('we hebben er zelf 4, maar die 4 die onze kinderen uitzochten horen er meer dan bij') kinderen. Mijn jongste dochter zei: 'Dit pakken ze ons niet meer af', en zo voelt het ook. Ik vind het bijzonder hoe Lena haar ziekte heeft gedragen en ook gedragen werd door de kracht van God."

VERWERKEN De laatste maanden waren een achtbaan voor Vat en zijn gezin. ,,Ik ben ergens blij dat er op 7 januari geen werk op me wachtte. Dat ik in alle rust kon bijkomen. Ik heb die twee maanden mogen gebruiken om de gebeurtenissen een stukje te verwerken. Ik heb een mooi fotoboek gemaakt en een dagboek met alle apps die we met het gezin heen en weer stuurde. Dat heeft me zoveel tranen gekost, maar ook ontzettend geholpen."

Vat stelt dat hij niet iemand is om thuis achter de geraniums te gaan zitten. ,,Dat wist Lena ook. Zelf dacht ik aan vrijwilligerswerk, maar al snel kwam de SGP met de vraag of ik wethouder wilde worden in Sliedrecht. Binnen een week was het beklonken. Ik heb ook veel steun gehad aan mijn kinderen. Ze vonden het fijn en mooi voor me, maar zeiden wel dat ik me niet moest gaan begraven in het werk." Lachend: ,,Ik heb gezegd dat ze hun vader aan zijn oren moeten trekken als dat wel zo is."

COMPACT Vat heeft zin in zijn nieuwe baan. ,,Tot nu toe voelt Sliedrecht aan als een warm bad. De andere collegeleden kende ik bijna allemaal en dat is ook best prettig. Sliedrecht is een fijne gemeente: het is compact en als ik wil kan ik overal op de fiets naar toe. Ik zal als het kan veel buiten zijn. Ik wil erop uit en met mensen praten. Naar mijn idee is dat de beste invulling van mijn werk, zo ben je benaderbaar voor de samenleving. Ik ben niet de persoon om de hele dag op mijn kantoor te zitten. Deze Piet gaat dan verpieteren."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie