Het door veel mensen als verontrustend ervaren actuele nieuws over Chemours was aanleiding voor Partij voor de Dieren om een protestactie te voeren bij de toegangspoort van het bedrijf.
Het door veel mensen als verontrustend ervaren actuele nieuws over Chemours was aanleiding voor Partij voor de Dieren om een protestactie te voeren bij de toegangspoort van het bedrijf. Partij voor de Dieren

Ernstige bedenkingen gemeente tegen legaliseren GenX-lozingen

16 mei 2019 om 13:55 lokaal Dossier Chemours

SLIEDRECHT De gemeente Sliedrecht is verontwaardigd over en zeer teleurgesteld in het handelen van minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij informeerde de fracties in de Tweede Kamer op 26 april over het voornemen van Rijkswaterstaat om op korte termijn een vergunning te verlenen aan Chemours voor de directe lozing van GenX en PFOA (respectievelijk maximaal 5 en 2 kilogram per jaar) op het oppervlaktewater van de Beneden Merwede. De gemeente was hier niet van op de hoogte en kondigt een kritische zienswijze aan.

,,Tot onze grote teleurstelling hebben wij dit bericht via de media moeten vernemen”, blaast het gemeentebestuur stoom af in de aangetekende brief die op 8 mei naar de minister is verstuurd. ,,Wij zijn hier zeer ontstemd over omdat we vinden dat we als overheden nadrukkelijk moeten samenwerken om de emissies van stoffen als GenX en PFOA zo spoedig mogelijk tot nul te reduceren. Wij verwachten dan ook vooraf te worden geïnformeerd als er met betrekking tot deze stoffen belangrijke besluiten worden gepubliceerd.” Deze brief zat bij de antwoorden die PRO Sliedrecht woensdag 15 mei kreeg. De coalitiepartij wil onder andere weten of er een zienswijze wordt ingediend. ‘Dat gaan we doen’, luidt vrij vertaald de reactie van het college. ,,In onze brief aan de minister kondigden we dit alvast aan. De precieze strekking van de zienswijze kunnen we nog niet aangeven omdat we de ontwerp-vergunning nog niet kennen en deze eerst moeten beoordelen.”

BEDENKINGEN B&W heeft al wel ernstige bedenkingen geuit. ,,Gen X is door uw ministerie niet voor niets aangemerkt als een potentieel Zeer Zorgwekkende Stof”, krijgt de minister op haar bord. ,,Dat zou des te meer reden moeten zijn om zeer kritisch naar de uitstoot te kijken en deze zo snel mogelijk te minimaliseren. Het voornemen om de niet vergunde lozingen GenX te legaliseren lijkt hier tot onze teleurstelling juist haaks op te staan.” Sliedrecht stelt de zienswijze samen met Dordrecht en Papendrecht op (met hen was ook de inhoud van de aangetekende brief afgestemd) en doet zoals altijd in dit al jaren lopende dossier een beroep op een externe adviseur. Op de vraag van PRO Sliedrecht of er in een later stadium ook beroep en bezwaar wordt aangetekend laat het college logischerwijs weten dat dit afhangt van de wijze waarop de minister met de zienswijze omgaat.

PROTEST Wethouder Hanny Visser bezoekt vanavond het plenaire Kamerdebat over Chemours. Ook ruim een tiental Sliedrechtse raadsleden neemt op de politieke tribune plaats. De lokale PvdA-fractie schudt zaterdagmorgen de boel op met de eerste van de wekelijks terugkerende grondterugstortactie waar Het Kompas afgelopen week uitgebreid over berichtte. De landelijke Partij voor de Dieren kwam gisteren al in actie bij de toegangspoort van Chemours (zie foto). Een bescheiden groep sympathisanten van deze partij alsmede enkele bezorgde inwoners van Dordrecht en Sliedrecht lieten hun stem horen en gingen onder aanvoering van een Kamer- en Statenlid de discussie aan met de woordvoerder van het bedrijf, die zei te begrijpen dat er grote zorgen zijn. In de krant van deze week legde hij uit dat Chemours van goede wil is en bezig is de bron van het emissieprobleem aan te pakken.

REACTIE CHEMOURS Gevraagd naar een reactie zegt Chemours begrip te hebben voor de verontwaardiging die onder andere in Sliedrecht heerst. ,,We begrijpen heel goed dat mensen zich afvragen waarom Rijkswaterstaat ons een vergunning wil verlenen om GenX en PFOA te lozen”, aldus Harmen Geers, de zegsman van het bedrijf. ,,Het besluit van de minister gaat niet over actieve, bewuste emissies, maar om uit de lucht neergeslagen GenX dat vervolgens met het regenwater de rivier in spoelt. Voor dat wegspoelen was geen aparte vergunning. Volgens Rijkswaterstaat was het beter om die aan te vragen.” ,,Waar wij honderd procent op inzetten”, vervolgt de woordvoerder, ,,is om wat betreft het gehalte GenX in onze lozingen uiteindelijk zo dicht mogelijk bij nul uit te komen. Dat geldt voor zowel het afvalwater uit het productieproces dat eerst in de rioolwaterzuivering terechtkomt en daarna pas in de rivier (de zogenoemde indirecte lozing, red.) als voor emissies naar de lucht. Beide zijn vergund. Wat betreft de filtering van afvalwater lopen we voor op schema. We streven ernaar voor 2021 onder de dan op twintig kilogram afgestelde emissienorm uit te komen.”

Hij wil ermee aangeven dat Chemours van goede wil is en ‘forse’ investeringen heeft gepleegd. ,,We zijn ook bezig om de luchtemissies sterk te verminderen en hebben daarvoor eveneens een filtratiesysteem ontwikkeld. Dat maakt deel uit van onze totale investering in de afvang van stoffen van 75 miljoen. Als we toestemming krijgen gaan we dit installeren en testen. Naar verwachting neemt daardoor de uitstoot van GenX sterk af en komt er dus ook minder op ons terrein neer en vloeit er minder af naar de rivier. Met andere woorden: We pakken de bron aan.”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Erik de Bruin

advertentie
advertentie