Afbeelding
Gemeente Sliedrecht

Zelfstandig stemmen met visuele beperking in Sliedrecht

17 mei 2019 om 08:53 lokaal

SLIEDRECHT Donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement. In Sliedrecht kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. Voor het eerst hebben alle mensen met een visuele beperking in Nederland de mogelijkheid om zelfstandig hun stem uit te brengen met behulp van de mal en audio-ondersteuning.

Bij de Europese verkiezingen kun je namelijk stemmen waar je maar wilt. Inmiddels is het in 19 gemeentes mogelijk om te stemmen met de mal en audio-ondersteuning. Mensen met een visuele beperking die in een andere gemeente willen stemmen dan waar ze zelf wonen, moeten een zogenaamde kiezerspas aanvragen.

Mensen met een visuele beperking hebben het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, hun stem uit te brengen. Net als ieder ander in Nederland. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Het recht om een stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet.

Hoe werkt het? Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt men dan het gewenste vakje rood. Meer informatie hierover is te vinden op www.oogvereniging.nl/stemmen

Het stembureau in Sliedrecht waar mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen is: het gemeentekantoor, Industrieweg 11. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie