Afbeelding
Joop Hartman

Zij gaan naar Chemours: Cees Westerhout

9 juli 2019 om 09:39 lokaal Dossier Chemours

DORDRECHT Hij is er vrijwel altijd bij. Cees Westerhout, 38 jaar oud, vader van een dochter van 13 jaar en een zoon van 10 jaar. Hij woont - sinds hij in het ziekenhuis in Dordrecht geboren werd - zijn hele leven al in Sliedrecht, waarvan de helft met samen met zijn lieve vrouw. Zijn familie komt van origine uit Werkendam, maar ook met die overkant van de rivier heeft hij niet zo veel.

De meeste tijd van zijn werkende leven heeft hij gewerkt als scheepselektricien in binnen- en buitenland. ,,Als er een storing was op een schip, dan ging ik erheen om het op te lossen. Als er geen storingsklussen waren, dan hielp hij met de bouw van nieuwe schepen op diversen scheepswerven.” Cees vertelt verder: ,,Ik hou me in het dagelijks leven ook veel bezig met de politiek. Ik heb met een paar andere, de nieuwe partij Slydregt.NU opgericht. Ik ben daar zeer actief in.”

Daarnaast heeft hij hobbies, zoals vissen en gamen, maar hij gaat ook graag regelmatig naar bandjes kijken en muziekfestivals bezoeken.

Op de vraag waarom hij aan de Chemours protest-actie meedoet antwoordt hij: ,,Ik vind, dat we al veel te lang, veel te veel over onze kant hebben laten gaan als inwoners van Sliedrecht. We worden ondertussen vergiftigd, via het drinkwater, onze grond en via de lucht die we inademen.” Cees vervolgt: ,,Er is in Amerika bewezen dat al die stoffen, waar nu weer vergunning voor wordt verleend, zeer schadelijk zijn voor onze gezondheid. Ik wil dan ook dat het per direct stopt. Het mag dan wel binnen de RIVM norm zijn, maar er hoort gewoon nul procent in het drinkwater en nul procent in de grond, in de lucht of in de rivier. Het RIVM zegt, het is binnen de norm, die wij hanteren. Er zit maar een beetje gif in je drinkwater voorziening. Nou of het veel is of niet. Ik vind er hoor 0 procent in het drinkwater. Er hoort 0 procent in onze grond of lucht te zitten. Er hoort 0 procent in de rivier geloosd te worden.”

Cees vindt het een mooie, vreedzame manier van actievoeren en legt uit: ,,Ik ben het politiek gezien vaak niet eens met de PVDA, maar dat moet los staan van goede ideeën. Dit was een goed idee dus doen wij van Slydregt.NU daar graag aan mee en hopen dat onze achterban zich aansluit bij deze demonstraties, want met meer mensen maak je een grotere vuist.”

En hij besluit zijn relaas met een mooie toekomstwens: ,,Ik wil graag dat het later voor mijn kinderen en kleinkinderen ook nog leuk is om te wonen in Nederland en Sliedrecht. Dat ze hier ook hun gezin kunnen stichten zonder verplicht te moeten verhuizen, omdat het niet meer leefbaar is door al het gif van Chemours of er geen woning te vinden is in Sliedrecht omdat die niet gebouwd zijn.”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie