Afbeelding
Joop Keesmaat

Zij gaan naar Chemours: Anton van Rees

24 juli 2019 om 08:31 lokaal Dossier Chemours

SLIEDRECHT De initiatiefnemers van de wekelijkse protestactie zijn uiteraard ook elke zaterdag van de partij. Zo ook natuurlijk Anton van Rees-Huijzer, voorman en fractievoorzitter van de lokale PvdA in Sliedrecht, die afgelopen zaterdag – met feestgebak in zijn fietsmand – voorop reed tijdens de tiende protestrit naar Chemours.

Anton is – sinds zijn geboorte in 1960 – Sliedrechter in hart en nieren. In het dagelijkse leven houdt hij zich bezig met het leven van anderen. Anderen, waarvoor het helaas lastig is om zelfstandig regie over hun leven te voeren en daarbij afhankelijk zijn van persoonlijke begeleiding, die ze helpt hun leven zo voorspelbaar en waardevol mogelijk een zinvolle invulling te geven.

Al weer jaren en jaren geleden stond Anton voor het eerst op tegen de giftige uitstoot van Dupont en later Chemours.

Hij legt uit: ,,Als je beseft dat de gezondheid van jezelf, je kinderen, je vrienden en iedereen in een dorp, waar je het beste mee voor hebt, wordt bedreigd door stoffen die je niet kunt zien, ruiken of voelen, dan gaat het ergens goed fout. Maar er is wel onomstotelijk vastgesteld, dat de ‘overbuurman’ die giftige stoffen gebruikt en geen kwaad in ziet dat gewoon te lozen in onze leefomgeving, waardoor we onder andere Sliedrechtse grond niet eens meer mogen verplaatsen, omdat dat chemisch besmet is. Zoals gezegd, dat is goed fout. En fouten maken mag, maar je mag fouten niet blijven maken.”

Anton staat nog steeds 100% achter de mede door hem geïnitieerde protestactie en zegt: ,,Je merkt dat Chemours het ongemakkelijk vindt.” Hij vervolgt: ,,Als multinational heb je vooral de belangen van je raad van bestuur en aandeelhouders te volgen, maar zo’n ogenschijnlijk miezerig clubje elke week voor de poort wordt dan toch een luis in pels. Aandeelhouders houden namelijk niet van negatieve publiciteit, want dat richt schade aan in hun portemonnee en daarom is deze wekelijks terugkerende actie - zo klein als hij is - uitermate effectief, omdat die actie niet incidenteel maar structureel is.”

De meeste lezers kennen Anton van Rees als lid en voorman van de lokale Partij van de Arbeid, waarvan hij nu al meer dan vijf jaar fractievoorzitter is.

Zoals hij naar mensen, het leven en naar deze wereld kijkt, zo staat hij ook politiek in het leven. Of, in zijn eigen woorden: ,,Opkomend voor de belangen van anderen, die het niet zien of niet kunnen om zich zelf te verweren tegen de uitdagingen van alle dag. Zo ben ik ook de politiek ingerold als mede oprichter van de Sliedrechtse voedselbank in discussie met het toenmalige college, opkomend voor de belangen van mensen, die buiten de boot vallen.”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

advertentie
advertentie