Afbeelding
PvdA Sliedrecht

Elfde aflevering grondterugstortactie Chemours "Retour Afzender"

26 juli 2019 om 20:09 lokaal Dossier Chemours

SLIEDRECHT Komende zaterdag vindt de elfde aflevering plaats van de wekelijkse protest-actie tegen de giftige uitstoot van Chemours en gaat de ploeg dus elf volle emmers met door GenX en PFOA vervuilde Sliedrechtse grond voor hun poorten terugstorten.

Inmiddels is er contact met de Deense kunstenares Sissel Marie Tonn, die momenteel werkt aan een kunstwerk over de aanwezigheid van de chemische stof PFOA in de Nederlandse grond en die komende zaterdag actief met ons meegaat tijdens de elfde protest-fietstocht.

Sissel is een Deense kunstenares, geboren in 1986 in Kopenhagen, die in Den Haag woont en werkt. Ze is in 2015 afgestudeerd bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst. Ze werkt wereldwijd, maar ook vaak aan haar projecten in Nederland.

In haar werk onderzoekt Sissel de relatie tussen subjectieve ervaringen en de verandering van onze leefomgeving door menselijk handelen. Een eerder kunstwerk was gebaseerd op de door gaswinning geactiveerde aardbevingen en de invloed daarvan op de bewoners in Groningen.

Ze is nu bezig met de uitwerking van het idee om een soort  ‘waterklok’ genaamd ‘Clepsydr’’ te maken en daarmee de aandacht te vestigen op de bioaccumulatieve gevolgen van PFOA en de verantwoordelijkheid van de industrie voor het gevaar van de gezondheid van de bewoners.

Omdat het RIVM een waarschuwing heeft gegeven aan hobby-tuinders met een moestuin om hun gewassen niet te eten vanwege mogelijk gevaar voor de gezondheid, wil Sissel Tonn van PFOA houdende ‘moestuin-gewassen’ een keramisch glazuur maken waarmee zij de ‘waterklok’ zal bewerken. Daartoe zoekt zij contact met Sliedrechtse moestuin bezitters om daarvoor zelf gekweekte groenten e.d. beschikbaar te stellen.

Dit kunstwerk ‘Clepsydra’ maakt zij voor een expositie in de galerie ‘Framer Framed’ in Amsterdam, die in september van start gaat en wellicht later ook nog in Den Haag zal worden geëxposeerd. Los van haar conceptionele kunstopvatting wil ze hiermee de bewustwording vergroten, dat materialen zoals Teflon, plastic, PFOA, GenX, etc. extreem lang in ons milieu aanwezig blijven met alle gezondheids- en milieugevolgen van dien.

Het vertrek is – zoals altijd – ‘s morgens om 10.00 uur vanaf station Sliedrecht-West en alle inwoners van Sliedrecht en iedereen mag aan dit wekelijkse marathon protest deelnemen.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie