Logo het nieuwe Donorregister
Logo het nieuwe Donorregister Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Verzending 1,5 miljoen brieven Donorregister van start in Zuid-Holland

17 september 2020 om 16:43 lokaal Deel je nieuws

Bijna de helft Zuid-Hollanders heeft keuze ingevuld op donorregister.nl


Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen. Om iedereen die nog een keuze moet invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanaf nu brieven in Zuid-Holland. Inwoners van de Nieuwkoop ontvangen als eerste de brief. De verzending van de eerste brief in Zuid-Holland loopt tot begin november.

 

Bijna de helft van de volwassen Zuid-Hollanders (49,4%) heeft zijn keuze al ingevuld in het Donorregister*. De 1,5 miljoen personen die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl ontvangen binnenkort een brief met de vraag dit alsnog te doen.

 

Brieven van het Donorregister

Volwassen Zuid-Hollanders die nog geen keuze hebben ingevuld in het Donorregister, ontvangen post van het Donorregister. De eerste brief ontvangen zij tussen 25 september en 7 november. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

 

Voorlichting en invulhulp bij bibliotheken
Tal van bibliotheken in Zuid-Holland geven voorlichting over het Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Naast de Nederlandse folder van het Donorregister, hebben veel bibliotheken ook folders in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

 

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie