Museumweek in Baggermuseum

3 april 2018 om 09:43 lokaal

SLIEDRECHT Van dinsdag 10 tot en met zaterdag 14 april is het Museumweek in het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht. Het thema in die week betekent dat er iets bijzonders te zien moet zijn.

Nu is het Baggermuseum op zich al bijzonder en dat komt omdat er maar één van bestaat in zijn soort. De Sliedrechtse baggeraars hebben toch weer iets aparts gevonden en dat willen ze graag tonen: een sleephopperzuiger die in de lengterichting van het schip in tweeën splijt, de 'Alpha Bay'.

Het schip werd destijds gebouwd bij IHC Kinderdijk in opdracht van Costain Blankevoort, later overgenomen door Boskalis. Een splittrail is een sleephopperzuiger met als kenmerk dat de romp bestaat uit twee langsscheeps gedeelde helften die ter plaatse van het dek verbonden zijn door scharnieren. De lading wordt gelost door het uit elkaar bewegen van de beide scheepshelften.

Deze beweging wordt gecontroleerd door middel van hydraulische cilinders die geïnstalleerd zijn in het voor en achterschip. Er ontstaat zo een grotere opening voor het lossen van de lading ten opzichte van een zelfde schip met bodemkleppen.

Een prachtig schaalmodel van de 'Alpha Bay' is te bewonderen in het Baggermuseum. In het museum is natuurlijk veel meer te beleven. Het verleden, heden en de toekomst van waterbouwkundige werken wordt op boeiende wijze getoond en verteld in het hoofdgebouw.

Buiten kunnen de paviljoens en het koetshuis bezocht worden met onder meer een demonstratie met een schaalmodel, de snijkopzuiger 'Mark 2' van Boskalis. Neem plaats achter de baggerexperience om uit te vinden of je talent hebt als baggeraar of ontdek wat de Deltawerken betekenen voor Nederland.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De BaggerPraktijkTuin is elke zaterdag open van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk ook op www.baggermuseum.nl.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie