Winkels van toen te zien in museum

2 mei 2018 om 10:30 lokaal

SLIEDRECHT Sinds 21 april is in het Sliedrechts museum op de Kerkbuurt de expositie 'Anders nog iets, winkels van toen in Sliedrecht ' te zien. De expositie is een samenwerking tussen het museum en de Historische Vereniging Sliedrecht en is te bezoeken tot medio oktober. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend.

door Jan Wieman

De expositie biedt de bezoekers een mooie gelegenheid om het winkelbestand van Sliedrecht in vroeger jaren te leren kennen of her te beleven. In de expositieruimte van het museum zijn een groot aantal foto's uit de archieven van de Historische Vereniging Sliedrecht te zien van winkels die in het verleden in de diverse wijken van Sliedrecht hun waren verkochten. De bijschriften vertellen wie de eigenaren waren en waar ze stonden of vertellen andere anekdotes. In de kelder van het museum is het volledige interieur, inclusief de te verkopen artikelen, van een oude kruidenierswinkel opgesteld. Ook wordt er een film vertoond. Op zaterdagmiddag vertelt de Werkgroep Dialect rond 15.00 uur ook een verhaal.

De expositie werd geopend door Martin Bongers wiens opa aan het begin van de 20ste eeuw een winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed opende in de Kerkbuurt. De familie had diverse winkelpanden in Sliedrecht, tot enkele jaren geleden was warenhuis Bongers nog in de Kerkbuurt gevestigd. Bongers: ,,Het was een komen en gaan van winkels in 100 jaar, ook door overnames. Steeds meer winkels verdwenen uit de wijken waar elke branche vertegenwoordigd was. In iedere wijk waren wel één of meer bakkers, slagers, kappers etc. te vinden. Ook gingen er nog melkboeren, groenteboeren en kruideniers langs deur om hun waren uit te venten. De supermarkten en grootwinkelbedrijven kregen de overhand waardoor kleinere winkels uit het straatbeeld verdwenen, alleen speciaalzaken hielden bestaansrecht. De crisisjaren en de internetbedrijven droegen bij het wegvallen van winkels. Ik zie wel toekomstmogelijkheden voor de Kerkbuurt, er kunnen zich meer dienstverlenende bedrijven, speciaalzaken of Pop-Up winkels vestigen en ook voor de horeca is nog plaats. Het winkelend publiek zoekt toch ontspanning, het museum kan daarbij ook een plaats innemen."

Het was de meest gestelde vraag in de winkels als klanten geholpen werden: 'Anders nog iets?' Of je nu bij de bakker, de slager, de galanteriewinkel, de stoffenwinkel, de kruidenier of de tabakswinkel kwam. En meestal werd die vraag gesteld door de eigenaar of diens vrouw die boven of achter de winkel woonden en die hun klanten hielpen.

,,In Sliedrecht van de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw waren er in Sliedrecht zo'n 250 winkels", zegt Wout van Rees van de Historische Vereniging Sliedrecht, die het aantal inwoners van Sliedrecht in die jaren schat op 15.000. ,,Er waren ongeveer 15 groenteboeren en slagers en ongeveer 20 bakkers en melkboeren en een 50-tal kruideniers. Het was in die tijd nog hard werken voor weinig", vertelt hij.

Zowel Bongers als Van Rees geven aan dat vroeger niet alleen de woonomgeving de klandizie bepaalde, ook het lidmaatschap van een bepaalde kerk van de winkelier kon daarbij een rol spelen.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie