Romy den Otter

Geen feest in centrum op 5 mei 2019

24 mei 2018 om 11:43 lokaal

SLIEDRECHT Bevrijdingsdag wordt volgend jaar niet op 5 mei in het centrum van Sliedrecht gevierd.

door André van der Vlerk

De feestdag valt dan op een zondag. Volgens de algemene plaatselijke verordening zijn dan onder bepaalde voorwaarden alleen festiviteiten mogelijk ten noorden van de A15.

Een motie van de fractie van Slydregt.NU om de festiviteiten in 2019 ook in het centrum te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld op het Burgemeester Winklerplein of het Docter Langeveldplein, werd vorige week verworpen door een meerderheid van de Sliedrechtse gemeenteraad. Alleen VVD, D66 en één lid van PRO Sliedrecht steunden de motie van de oppositiepartij.

Veel tegenstemmende partijen vinden dat eerst Stichting Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht geraadpleegd moet worden over de invulling van het programma. SGP/ChristenUnie schaarde zich evenmin achter de motie. Fractieleider Nico de Jager stelde dat de zondag zich op basis van de bijbel niet voor een dergelijk evenement leent.

In een poging om de raad te overtuigen stelde Slydregt.NU-fractievoorzitter Mark Jongeneel dat iedereen in Sliedrecht de keuze moet hebben om naar de kerk dan wel een Bevrijdingsfeest te gaan. ,,We zijn verlost van de tirannie van het nationaal-socialisme, en dat moeten we gewoon vieren", aldus Jongeneel die verder zei dat Sliedrecht verwordt tot het 'lelijke eendje van Nederland, het Urk aan de Merwede' als Bevrijdingsdag een dag later op 6 mei wordt georganiseerd. Zijn fractie had over de motie geen contact gehad met Stichting Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht, omdat volgens Jongeneel alleen de kaders gewijzigd moeten worden. ,,Over de invulling van het programma hebben we het volste vertrouwen in het comité."

Burgemeester Bram van Hemmen stelde dat het uitsmeren van de festiviteiten over heel Sliedrecht op z'n minst 'schuurt' met de Zondagswet die in Nederland de zondagsrust moet garanderen. In de wet staat onder andere beschreven dat de kerkgang niet door lawaai uit de directe nabijheid mag worden verstoord.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie