Hof van Sliedrecht-bewoner Jopie de Wijs exposeert deze zomer in eigen huis. De opening werd muzikaal omlijst.
Hof van Sliedrecht-bewoner Jopie de Wijs exposeert deze zomer in eigen huis. De opening werd muzikaal omlijst. Hof van Sliedrecht

Er zit muziek in nieuwe wisselexpositie Hof van Sliedrecht ...

lokaal Deel je nieuws

,,Ik maak de landschappen vaak zó groot dat het je overweldigt als je er recht voor staat. Je hebt dan het gevoel dat je zo het schilderij ofwel het landschap kan binnenstappen."

Asymmetrisch, expressionistisch en bovenal heel kleurrijk: zo zijn haar kunstwerken te typeren. Ze hangen sinds zaterdag op in eigen huis. De 85-jarige Jopie de Wijs exposeerde regelmatig in haar vorige woonplaats Papendrecht en zag haar schilderijen ook veel verder van huis tentoongesteld worden in onder andere Friesland en Overijssel. Vorig jaar augustus verhuisde ze samen met haar man naar Hof van Sliedrecht. Toen de seniorenresidentie weet had van haar creatieve en kunstzinnige achtergrond kreeg ze de vraag of ze een tiental werken beschikbaar wilde stellen voor de wisselexpositie die elk kwartaal is te bewonderen in de centrale hal bij de receptie.

De tentoonstelling werd op 2 juni geopend. Helaas niet met haar echtgenoot als grootste bewonderaar aan haar zijde. Hij overleed in november. ,,Hij zou van deze expositie hebben genoten", vertelt mevrouw De Wijs als ze samen met een oud-leerling (ze gaf les op de Volksuniversiteit in Papendrecht en was in haar werkzame leven docent Handvaardigheid en Tekenen op een middelbare school in Maassluis) naar een portret kijkt dat ze na het overlijden van hem maakte. De woorden die om hem heen zijn geschreven, vertellen wie hij was en wat hem bezighield. ,,Mijn man was belezen. Een fervent aanhanger van bekende historische filosofen als Montaigne en Erasmus. Over hen vertelde hij ook veel in zijn werk als leraar Filosofie en Cultuurgeschiedenis aan de Sociale Academie in Rotterdam. Een andere passie was muziek. We bezochten vaak klassieke concerten en hij kon ook enorm genieten van kamermuziek."

De belangstellenden die de opening in groten getale bijwoonden (alle stoelen waren bezet) kregen dit voorgeschoteld. Flutamuze, een veelzijdig muzikaal gezelschap dat haar thuisbasis heeft in Gouda en waar een kleindochter in speelt, bracht een afwisselend repertoire ten gehore waar vol bewondering naar werd geluisterd en gekeken. De instrumenten die ze bespelen zijn onbekend bij het grote publiek. Waaronder verschillende blokfluiten in allerlei soorten en maten waarvan er één bijna tot het plafond reikte.

De expositie loopt tot en met eind augustus. Hof van Sliedrecht is dagelijks open van 09.00 tot 20.00 uur. Als je het gebouw binnenstapt zie je de schilderijen vrijwel meteen hangen aan de linkermuur.

Hof van Sliedrecht-bewoner Jopie de Wijs exposeert deze zomer in eigen huis. De opening werd muzikaal omlijst.
Hof van Sliedrecht-bewoner Jopie de Wijs exposeert deze zomer in eigen huis. De opening werd muzikaal omlijst.
advertentie