'Bewoners bij hoogspanningslijnen niet misleid'

lokaal

SLIEDRECHT Bewoners van de Sliedrechtse wijk Benedenveer-Noord zijn niet misleid toen ze in de eerste jaren van deze eeuw een woning kochten die dichtbij een hoogspanningsmast ligt. In de documenten van de verkopende makelaar was duidelijk zichtbaar dat de masten in de directe nabijheid van de huizen stonden.

Dat zei eerder deze maand wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) in antwoord op raadsvragen van Slydregt.NU en een recente uitzending van RTL Nieuws. Hierin kwam Sliedrecht naar voren als één van zeven Nederlandse gemeenten die een advies uit 2005 van de Gezondheidsraad in de wind zou hebben geslagen om geen woningen te bouwen op korte afstand van hoogspanningslijnen. In dit gebied bestaat volgens de Gezondheidsraad een verhoogde kans op kinderkanker.

In haar reactie verwees de Sliedrechtse wethouder naar een schrijven uit 2006 van het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Hierin staat in de eerste plaats dat de gemeente het recht heeft om af te wijken van het advies, omdat er geen sprake is van regelgeving. Bovendien waren de plannen voor nieuwbouw in Benedenveer-Noord al tien jaar in voorbereiding en voldeden ze aan het destijds geldende bestemmingsplan. Ook om deze reden was er geen reden om een streep door de plannen te trekken. Met het annuleren van de plannen zou de gemeente tijdverlies en schadeclaims riskeren.

,,Dit college wenst op geen enkele wijze risico's te nemen", zei Visser-Schlieker ten overstaan van de raad, ,,en u weet dat we dagelijks op dossiers als DuPont en Chemours zitten om veiligheidsrisico's te beperken. De bewoners kwamen hier wonen conform de richtlijnen van VROM, daarna zijn er geen nieuwe regels gekomen."

Wel adviseerde het ministerie destijds om nog open ruimtes bij de hoogspanningslijnen niet in te vullen en in het gebied geen sociale woningbouw neer te zetten. Daarnaast raadde VROM aan om open te communiceren met de bewoners.

In de nieuwe adviezen wordt geadviseerd om kinderen niet langdurig te laten verblijven in gebieden met een magnetische stralingswaarde van meer dan 0,4 microgram Tesla. De oude advieswaarde was 100 microgram Tesla.

advertentie
advertentie