Zeldzame orchidee na 30 jaar terug in Alblasserwaard

lokaal

SLIEDRECHT Scholier Maarten Aantjes (15) heeft in een berm in de Alblasserwaard een zeldzame orchidee gevonden. Kenners zijn overdonderd door de vondst van de orchidee in de Alblasserwaard: het Rood Bosvogeltje is 30 jaar lang niet gezien in Nederland. Een teken dat ecologisch groenbeheer loont.

Scholier Maarten Aantjes vond de plant in een berm die door Waterschap Rivierenland wordt beheerd. De locatie wordt niet prijsgegeven. Groenbeheerder Marien Verwolf is enthousiast: ,,Het is een bevestiging dat we als waterschap goed bezig zijn met ecologisch groenbeheer langs onze polderwegen. Het maaiwerk is op de locatie uitgesteld."

[ECOLOGISCH BEHEER] Het beheer van een groot deel van de wegbermen is natuurvriendelijk: voor meer biodiversiteit wordt bijvoorbeeld het maaisel ook hier opgeruimd. Het waterschap is mede ondertekenaar van het beheerconvenant van Blauwzaam, gericht op meer biodiversiteit en aantrekkelijkheid van de regio door duurzaam ecologisch groenbeheer van het Prachtlint.

Waterschap Rivierenland beheert in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden buiten de bebouwde kom zo'n 600 kilometer aan wegen, inclusief fietspaden en picknickbanken.

advertentie